XVII. seminář IDS se konal 17. - 19. května 2010    v Lázních Bohdaneč
Foto organizátoři semináře.

ve spolupráci s Ministerstvem dopravy. Souhrn informací od Karla Kavalce.
ve spolupráci s Ministerstvem dopravy. Souhrn informací od Karla Kavalce.
Z asi stovky účastníků to byli především organizátoři IDS, participující dopravci v IDS, zástupci krajských úřadů, magistrátů, městských úřadů a představitelé výzkumných ústavů. Celkem odeznělo 27 příspěvků, ke kterým proběhla věcná diskuze.

Odborný garant semináře Karel Kavalec, který seminář moderoval, v úvodním rozsáhlejším příspěvku seznámil účastníky s obsahovou náplní semináře a aktuálními problémy regionální dopravy České republiky.

V letošním semináři dominovaly tři tematické okruhy

První z nich byl zaměřen na nařízení EP a Rady EU č. 1370/2007 a podrobnou analýzu návrhu připravovaného zákona o veřejných službách v přepravě cestujících, který v současnosti prochází legislativním procesem (schválen sněmovnou). S kvalitním příspěvkem vystoupila Daniela Kovalčíková, zpracovatelka tohoto zákona a ředitelka legislativního odboru GŘ ČD, dále fundovaně vystoupili Ondřej Michalčík, ředitel odboru veřejné dopravy MD a František Vichta z téhož odboru a Květoslava Kořínková, která se věnovala některým aktuálním problémům veřejné dopravy ČR ve vztahu k EU.

Předmětem druhého tematického okruhu byla problematika vývoje kompatibility kartových systémů pro IDS, požadavek na stanovení jejich gestora a aplikace informačních technologií z pohledu zákona o veřejných službách v přepravě cestujících. Zde byl, jako vždy, osvěžující příspěvek Jana Kotíka a Bohumíra Bartuška z ČSAD SVT Praha. Pak následovaly v rámci tohoto okruhu příspěvky L. Novotného (Mikroelektronika), V. Hudce (EM TEST), M. Rejzla, ředitele XT-Card, J. Matějce z SDT a J. Šimůnka z ROPID.

Poslední, třetí, dominující tematický okruh má trvalé místo na semináři a týká se informací o současném stavu vývoje a řešení aktuálních problémů IDS v ČR.

  • A. Stejskal, předseda České asociace organizátorů veřejné dopravy (ČAOVD), informoval o činnosti tohoto sdružení v roce 2009. ČAOVD má nyní osm členů a očekávají se dva noví členové. Podrobnější informace možno získat na www.caovd.cz.
  • O situaci Integrované dopravy Libereckého kraje (IDOL) a možné interoperabilitě IDS v ČR referovala P. Velikovská, ředitelka koordinátora veřejné dopravy Libereckého kraje (KORID LK), o IDS Jihomoravského kraje (IDS JMK) J. Holec, ředitel KORDIS IDS JMK, o IDS Moravskoslezského kraje (ODIS) A. Stejskal, ředitel KODIS. Z. Kmochová, ředitelka POVED, přiblížila situaci Plzeňské integrované dopravy (PID), J. Šimůnek z ROPID hovořil o sledování vozidel v PID (Pražské integrované dopravě), M. Řihák, zástupce ZID (Zlínské integrované dopravy) zmínil stav a záměry tohoto IDS. O IDS na Slovensku informovali P. Piš, ředitel BID (Bratislavské integrované dopravy) a J. Krempaský o vznikajícím IDS v Košicích.


Doplňujícím, ale obsahově důležitým tematickým okruhem byly informace k různým aspektům veřejné osobní dopravy. Odezněly zde příspěvky V. Sedmidubského z odboru strategie MD k realizaci dopravní politiky ČR, R. Baxy z GŘ ČD o účasti Českých drah v IDS České republiky, M. Němce z odboru financí a ekonomiky MD k problematice slev jízdného ve veřejné osobní dopravě a P. Pšeničky z odboru veřejné dopravy MD, který se zabýval integrací dálkové železniční dopravy.

Relativně samostatnou částí byla prezentace výsledků projektů Výzkumu a vývoje MD související s problematikou semináře. S příspěvky vystoupili Z. Švédová z CDV na téma „Návrh standardů informačních technologií ve veřejné dopravě“, P. Beneš ze společnosti B & C Dopravní systémy s tématem „Aplikace nových SW pro řízení a regulaci procesů dopravy“, dále se prezentovali Z. Strádal z Czech Consult metodikou podporující nadregionální integraci veřejné osobní dopravy a F. Kopecký, z KPM Consult projektem „Železniční přejezdy v dopravním systému ČR“.

Na závěr semináře byly přijaty závěry a doporučení, jejichž text bude uveřejněn společně s prezentacemi přednášejících na webových stránkách www.perner.cz.
Konání XVIII. semináře IDS se v příštím roce předpokládá opět v květnu, a to ve dnech 16. - 18. 5. 2011, pokud navržený termín nebude ovlivněn nepředpokládanými okolnostmi. Seminář bude opět zaměřen na aktuální problémy IDS, zabezpečení dopravní obslužnosti v regionech České republiky se zřetelem na stav dopravní legislativy, zajištění kompatibility kartových systémů pro IDS, financování, včetně aplikace dopravní telematiky v regionální dopravě.
Zájemci o prezentaci svých příspěvků mohou předložit organizátorům semináře své náměty, pokud možno do 31. ledna 2011, aby tak mohly být zohledněny při tvorbě programu a výběru témat semináře.

Karel Kavalec, odborný garant semináře