u automobilů povinných platit mýtné.
u automobilů povinných platit mýtné.
Praha, 1. září 2008 - Novela zákona o pozemních komunikacích, která nyní čeká na projednání v Poslanecké sněmovně PČR, obsahuje návrh na snížení váhového limitu pro automobily, které musí povinně platit mýtné na dálnicích a vybraných silnicích. Zatímco dosud se mýtné vztahovalo jen na vozy nad 12 tun, od příštího roku by měly nově platit také automobily o hmotnosti nad 3,5 tuny. Podle Hospodářské komory České republiky to však znevýhodní podnikatele závislé na automobilové dopravě a ohrozí to jejich konkurenceschopnost, aniž by se dostavil kýžený efekt regulace.

„Při zpoplatnění komunikací ovšem není rozhodující pouze stanovisko dopravců, ale zejména podnikatelů, kteří dopravních služeb využívají. Hospodářská komora České republiky se domnívá, že snížením váhových limitů u automobilů, které musí povinně platit mýtné, je silně ohrožena konkurenceschopnost zejména malých a středních podnikatelů, kteří jsou závislí na dopravě automobily nižších váhových kategorií a využívajících příměstských dálnic pro rozvoz své služby do měst. Chtěli bychom pro tyto podnikatele získat úlevy například ve formě slevy na některých daních nebo poplatcích. Je nezbytné si uvědomit, že komunikace jsou zpoplatněny DPH, silniční daní, spotřební daní a mýtným, systém je neúměrně složitý a nepřehledný,“ říká prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Česká republika je tranzitní zemí v samém středu Evropy a doprava je páteří ekonomiky naší země. Sazby mýtného na komunikacích nižších tříd by měly být takové, aby přiměly dopravce využívat páteřní dálniční síť, která je lépe uzpůsobena na těžkou dopravu.

Před dalším rozšiřováním mýtného požaduje Hospodářská komora České republiky důkladné vyhodnocení přínosu stávajícího mýtného, které bylo primárně zaváděno jako regulační opatření pro omezení kamionové dopravy v ČR. Dále požaduje analýzu dopadu rozšíření mýtného do konkurenceschopnosti našich podnikatelů, zejména pak malých a středních.
Hospodářská komora ČR www.komora.cz