RegioJet hlásí přepravní výsledky za první pololetí 2024
Nové autobusy Setra Fun&Relax⁺ nasazuje RegioJet hlavně na mezinárodní linky do Anglie, Nizozemí, Švýcarska, Francie nebo Itálie a Chorvatska ado okolních zahraničních měst, jako jsou Budapešť, Mnichov nebo Berlín. Ilustrační foto autobusové nádraží Berlín.

Podle poskytnutých údajů v tomto období RegioJet přepravil téměř 4 miliony cestujících na svých železničních linkách a téměř 2 miliony cestujících ve žlutých autobusech. Ve vlacích se svezlo meziročně o 300 tisích cestujících více, největší nárůst je na mezinárodních trasách. V autobusech je počet cestujících stabilní, využili je 2 miliony lidí.

Podle poskytnutých údajů v tomto období RegioJet přepravil téměř 4 miliony cestujících na svých železničních linkách a téměř 2 miliony cestujících ve žlutých autobusech. Ve vlacích se svezlo meziročně o 300 tisích cestujících více, největší nárůst je na mezinárodních trasách. V autobusech je počet cestujících stabilní, využili je 2 miliony lidí.

V oblasti železniční dopravy zaznamenal dopravce na komerčních linkách zvýšení počtu přepravených cestujících o 300 tisíc ve srovnání s prvním pololetím loňského roku. Tyto linky pokrývají trasy v České republice, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku a Polsku. Na rychlíkových linkách R23 Kolín-Ústí n. Labem a R8 Brno-Ostrava-Bohumín, které firma provozuje v závazku veřejné služby, počet cestujících zůstal stabilní na úrovni milionu cestujících.

Nárůst mezinárodní vlakové dopravy

RegioJet zaznamenal největší růst v mezinárodní železniční dopravě, přičemž ve srovnání s rokem 2019, kdy bylo přepraveno přibližně 800 tisíc cestujících, dosáhl rok 2024 počtu zhruba 920 tisíc cestujících. Cestující zároveň využívají vlakové spoje na delší cesty, délka cesty průměrného cestujícího se zvýšila z přibližně 270 km na 300 km.
„Zaznamenali jsme rovněž výrazný růst počtu cestujících na trasách mimo území České republiky. Například na vnitrostátních trasách na Slovensku nebo na trase Vídeň-Budapešť vzrostl počet cestujících z 60 tisíc v roce 2019 na 330 tisíc v roce 2024. Na rostoucí zájem cestujících jsme reagovali zdvojnásobením počtu spojů na trase Vídeň - Budapešť,” říká Jakub Svoboda, výkonný ředitel vlakové dopravy RegioJet.

Významný růst byl také zaznamenán na spojích směrem na Ukrajinu. Linka Praha-Přemyšl se stala jednou z nejrychleji rostoucích s více než 230 tisíc cestujících v minulém roce. Nově zavedená linka Praha-Košice-Čop, která byla zahájena letos v březnu a poskytuje přímé spojení do Zakarpatské oblasti na Ukrajině, také prokázala silný zájem cestujících, když do konce června letošního roku převezla téměř 23 tisíc cestujících.

Stabilní výkon autobusové dopravy

Autobusová doprava společnosti RegioJet si udržela stabilní výkon, přičemž v prvním pololetí letošního i minulého roku cestovalo téměř 2 miliony cestujících. V loňském roce firma rozšířila svůj vozový park o dvacet nových patrových autobusů modelu Fun&Relax⁺. Tyto autobusy nabízí unikátní uspořádání sedadel ve formátu 2+1, což zahrnuje dvě sedadla vedle sebe a jedno samostatné sedadlo přes uličku, čímž zavádějí standard první třídy v autobusové dopravě. Tento nový model zajišťuje cestujícím maximální komfort a rychle si získal jejich pozitivní ohlasy. Tyto autobusy jsou primárně nasazeny na mezinárodní linky do okolních zahraničních měst, jako jsou Budapešť, Mnichov, Berlín či delší mezinárodní linky do Anglie, Nizozemí, Švýcarska, Francie nebo Itálie. Během letní sezóny jezdí tyto autobusy i do Chorvatska.

RegioJet a.s. je ryze českou společností a patří k největším soukromým provozovatelům železniční a autobusové dopravy ve střední Evropě. Vznikla v roce 2009 jako dceřiná společnost STUDENT AGENCY zakladatele Radima Jančury. Od roku 2011 provozuje RegioJet pravidelnou osobní železniční dopravu. Společnost RegioJet a.s. se umístila na 4. místě v žebříčku 100 obdivovaných firem České republiky roku 2023. Pravidelně se umisťuje na nejvyšších příčkách v žebříčku Top Zaměstnavatelé v kategorii Doprava & Logistika. V roce 2024 se umístila na druhém místě v této prestižní studii.

TZ RegioJet

V prvním pololetí 2023 přepravil RegioJet na všech svých vlakových linkách 4,8 milionů cestujících, žluté autobusy přepravily celkem 2,6 milionu cestujících.