Novým dopravním ředitelem DPP se stane Jan Barchánek
Jan Barchánek pracuje v různých provozních a manažerských funkcích v DPP 23 let. Od 1. září 2024 se stane dopravním ředitelem. Foto DPP - Petr Hejna

Dosavadní vedoucí jednotky Provoz Autobusy Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Jan Barchánek se stane k 1. září 2024 dopravním ředitelem. Uspěl ve výběrovém řízení na tuto pozici, které DPP vypsal letos v červnu, a do kterého se přihlásilo 12 uchazečů. Místopředsedou představenstva DPP zůstává Ladislav Urbánek.

Dosavadní vedoucí jednotky Provoz Autobusy Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Jan Barchánek se stane k 1. září 2024 dopravním ředitelem. Uspěl ve výběrovém řízení na tuto pozici, které DPP vypsal letos v červnu, a do kterého se přihlásilo 12 uchazečů. Místopředsedou představenstva DPP zůstává Ladislav Urbánek.

Výsledek výběrového řízení schválilo představenstvo DPP. Jan Barchánek vystřídá v exekutivní funkci dopravního ředitele Ladislava Urbánka, kterého představenstvo znovu zvolilo k 19. srpnu 2024 do statutární funkce místopředsedy představenstva na další funkční období. Představenstvo DPP bude nadále pracovat ve složení: Petr Witowski – předseda představenstva, Ladislav Urbánek – místopředseda představenstva, Marek Kopřiva, Jiří Špička a Jan Šurovský – členové představenstva DPP.

Na pozici vedoucího jednotky Provoz Autobusy DPP vypíše výběrové řízení. Do doby, než bude tato pozice obsazena, bude zastupováním pověřen Martin Košek, stávající zástupce vedoucího jednotky.

Gratuluji novému dopravnímu řediteli DPP Janu Barchánkovi a přeji mu v nové funkci mnoho úspěchů. Věřím, že jeho znalosti a energie povedou k dalšímu zlepšení kvality a efektivity městské hromadné dopravy v Praze. Jedná se o první případ, kdy byl nový dopravní ředitel vybrán v rámci otevřeného výběrového řízení. Transparentnost při výběru klíčových zaměstnanců v DPP bude i nadále mojí prioritou. Tímto způsobem bude zajištěno, aby v čele DPP stáli vždy ti nejkompetentnější odborníci,“ říká Zdeněk Hřib, 1. náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Jsem rád, že ve výběrovém řízení na dopravního ředitele uspěl Jan Barchánek, který v DPP pracuje od roku 2001, od technického pracovníka se vypracoval do top manažerských pozic a v současnosti je uznávaným odborníkem na městskou hromadnou dopravu nejen v ČR, ale také na mezinárodní úrovni. Je to krásná ukázka toho, že DPP je atraktivní zaměstnavatel, který dokáže přitáhnout perspektivní lidi a umožní jim další profesní i kariérní rozvoj. Nespornou výhodou je, že Jan Barchánek může od nastoupení do funkce okamžitě navázat na rozpracované projekty. Přeji mu v nové funkci hodně síly a pozitivní energie, Ladislavovi Urbánkovi děkuji za dosavadní 12letou práci dopravního ředitele a těším se na další spolupráci s oběma pány,“ dodává Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Pevně věřím, že znalosti a zkušenosti za 23 let mého působení v různých provozních i manažerských funkcích DPP budou i v nové pozici přínosem. Těším se, že společně se všemi zaměstnanci dopravního úseku, ale i dalších útvarů DPP budeme nadále zajišťovat vysoký kredit a kvalitu městské hromadné dopravy v Praze,“ uzavírá Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP a budoucí dopravní ředitel DPP.

Jan Barchánek, narozen v roce 1977, pracuje v DPP od února 2001, kde prošel různými pozicemi od technického pracovníka v oblasti řídících a informačních systémů až po vedoucího oddělení Kvalita a technika řízení. V březnu 2008 se stal zástupcem vedoucího jednotky Provoz Autobusy DPP, od října 2018 pak jejím vedoucím. Od května 2014 je členem Dopravně-provozní skupiny Sdružení dopravních podniků ČR. V říjnu 2011 se stal členem Autobusové komise Mezinárodního svazu veřejné dopravy (UITP) a od června 2023 byl zvolen místopředsedou této komise. Je stále také aktivním řidičem autobusu s platným profesním osvědčením. Vystudoval ČVUT, fakultu dopravní, studijní odbor Dopravní infrastruktura v území. Mezi jeho záliby patří kuželky, které hraje i závodně, plavání, hudba a literatura