Ze světa železnic: Nová generace švédských vysokorychlostních vlaků:
Foto ABB

Elektrický systém pro všech 36 vysokorychlostních vlaků společnosti SJ dodá ABB.
Elektrický systém pro všech 36 vysokorychlostních vlaků společnosti SJ dodá ABB.
Curych, Švýcarsko, 27. ledna 2014 - ABB, přední světová společnost působící v oblasti energetiky získala objednávku v hodnotě 200 milionů USD na dodávku elektrických systémů u všech 36 vysokorychlostních vlaků ‚SJ 2000‘ nové generace pro švédského státního železničního dopravce SJ. SJ bude investovat celkem asi 510 milionů USD do komplexního programu pro vlaky SJ 2000, do kterých ABB dodá a nainstaluje energeticky účinné technologie. ABB zajistí u vlaků SJ 2000 dodávky všech systémů pro přeměnu energie a systémů řízení. Vlaky, které byly uvedeny do provozu na konci 80. let minulého století, rovněž získají nový design interiéru. První modernizovaný vlak bude dodán v roce 2015. Po úspěšných zkouškách a vyhodnocení budou do roku 2019 postupně vyrobeny zbývající vlaky. Demontáž a montáž proběhne ve Švédsku ve spolupráci s místním partnerem. Modernizované elektrické systémy pro SJ 2000 zajistí spolehlivější dodávky energie a současně přispějí k výraznému omezení energetické spotřeby.

Rozsah dodávek ABB zahrnuje trakční měniče, trakční transformátory, nabíječky akumulátorů, systémy řízení vlaku a zařízení pro infotainment. Tento projekt je pokračováním úspěšné renovace, kterou provedla společnost ABB u vysokorychlostních vlaků InterCityExpress (ICE 1), které provozuje německý železniční dopravce Deutsche Bahn. Vozy vlaků SJ 2000 zkonstruovala na konci 80. let minulého století firma ASEA, jeden z předchůdců společnosti ABB. Jde o jediný vlak ve Švédsku se speciálně navrženým „košovým“ naklápěním, které při jízdě vysokou rychlostí na mnoha obloukových úsecích švédské železniční sítě zajišťuje pohodlí cestujících.

Z TI ABB
ABB má kolem 150 000 zaměstnanců ve více než 100 zemích světa. V České republice působí na osmi lokalitách a zaměstnává více než 3 300 lidí.

Společnosti ABB a Škoda Electric 30.7.2013 oznámily podepsání dohody o spolupráci na dodávce systémového řešení elektrického autobusu ...
Plzeň se stala součástí evropského projektu ZeEUS

Ze světa železnic: Nová generace švédských vysokorychlostních vlaků:
Foto ABB