Zajímají se o autobusy....
Z galerie: Karosa Ares 15m společnosti ČSAD Liberec - největší a podle Radovana Pašky nejkrásnější Karosa.

na internetové straně www.carnero.info - Autobusy naleznete velice rozsáhlou galerii: přes tisíc obrázků více než stovky typů nejrůznějších autobusů i trolejbusů.
na internetové straně www.carnero.info - Autobusy naleznete velice rozsáhlou galerii: přes tisíc obrázků více než stovky typů nejrůznějších autobusů i trolejbusů.
Na stránku redakce BUSportálu musela při svých toulkách po internetu zákonitě jednou narazit. Je potěšující nalézat lidi, které zajímají autobusy. Příznivců vláčků a mašinek je už tradičně daleko více. Radovan Paška, 22-ti letý student elektrotechniky a informatiky na Technické univerzitě v Liberci, má autobusy určitě docela rád.

Čím Vás zaujaly právě autobusy ?
Zaujaly mě nejdříve Karosy. Každý den jich potkávam velmi mnoho a vůbec jsem nevěděl, jak jednotlivé typy poznat a díky vlastní zvědavosti jsem to nechtěl nechat jen tak. Začal jsem si dělat takovou malou sbírku fotek jednotlivých typů a při tom se učil, který má jaké označení. Po pár týdnech mi ovšem Karosy libereckého dopravního "došly" - od každého typu jsem měl fotku. Začal jsem fotit a učit se další autobusy ostatních výrobců. Napadlo mě, že nejsem asi jediný, koho zajímá, čím to vlastně každý den jezdí a celou galerii jsem zveřejnil na internetu. U toho jsem zůstal. Dnes již nefotím jen autobusy MHD a Karosy, ale prakticky vše, co je autobus nebo minibus.


Jak dlouho se jim věnujete ?
Prvních několik fotek mám již přibližně pět let. Mnohem větší zájem o autobusy jsem projevil při začátku studia na univerzitě před dvěma roky. Kvůli škole jsem se přestěhoval z vesničky u České Lípy (35 tisíc obyvatel, deset linek MHD, ČSAD Česká Lípa, výroba vozidel Ekobus a několika kusů Lahti 402CZ) na koleje v Liberci. Vozový park Dopravního podniku města Liberce skýtal mnoho autobusů a mnoho objektů k focení. ČSAD Liberec vlastní také několik velmi zajímavých vozů (například luxusní MAN Lion's Top Coach nebo prototyp českého městského autobusu Tedom Kronos 123G).


Jak svou galerii rozšiřujete ?
Vzhledem k časové náročnosti studia a nedostatku finančních prostředků nemám příliš možností za autobusy cestovat a proto si musím vystačit s vozy, které potkám v Liberci (hlavně díky zahraničním turistům je možné potkat opravdu zajímavé vozy) nebo při občasných cestách do Prahy nebo Brna. I přes taková omezení se snažím galerii postupně rozšiřovat o nové fotky - buďto fotím sám, nebo se občas najde někdo, kdo mi nabídne nové fotky (ať už přátelé nebo dopravci a dealeři autobusů).


Víte, kdo vaše informace využívá ?
Galerie autobusů je koncipována spíše jako orientační pro lidi, kteří se o autobusy až tak nezajímají, ale na druhou stranu by rádi věděli čím pojedou na dovolenou, případně co potkali v ulicích. I přes toto zaměření se setkávám s tím, že fotografie využívá mnoho dlouholetých fanoušků autobusů jako ilustrační foto.


BUSportálu se myšlenka galerie "potkaných" autobusů velice líbí a určitě na carnero@carnero.info nějaký zajímavý autobus také pošle - ostatně to můžou i čtenáři BUSportálu.
Radovan Paška vybral pro čtenáře BUSportálu ze své galerie:

Zajímají se o autobusy....
Scania Irizar PB společnosti Asiana - speciál české hokejové reprezentace je populární i na BUSportálu.
Zajímají se o autobusy....
Tedom Kronos 123G ČSAD Liberec - městský autobus na stlačený plyn s českým motorem a italskou karosérií vyrobený v České republice.