Z tiskové konference Svazu průmyslu a dopravy v Plzni
Petr Rund (město Plzeň), Stanislav Kázecký (SP), Jaroslav Míl (SP), Milan Mostýn (SP), Josef Zbořil (SP), Michal Lehký (SP)

12.10.2010 v Plzni.
12.10.2010 v Plzni.
Svaz průmyslu a dopravy (SP) se ukotvuje regionálně. Na jednání v konferenčních prostorách plzeňském hotelu Angelo zástupci SD v čele s Jaroslavem Mílem sdělili, že v sedmi kancelářích po republice lze nově kontaktovat zástupce SP. Před tiskovou konferencí proběhlo jednání zástupců průmyslu plzeňského a jihočeského regionu a SP. Tématika dopravy se zúžila na diskusi o mýtném. Diskutována byla politika vlády v oblasti možnosti ovlivnění cen elektřiny a snaha vrátit peníze z prodeje emisních povolenek zpět tam, kam patří, tedy spotřebiteli, který alternativní zdroje energie financuje, a tedy má kromě nákladů na ně také profitovat ze souvisejícího snížení emisí. K tématice výroby a spotřeby elektrické energie BUSportál upozornil na snahy elektrárenství zvýšit spotřebu elektřiny podporou elektromobility, bohužel v oblasti individuální automobilové dopravy a ne v oblasti veřejné dopravy.

Velký prostor zaujalo téma zaměstnanosti, zejména opatrnost firem i při růstu ekonomiky v oblasti náboru zaměstananců. I v souvislosti s technickou orientací zejména u plzeňského regionu bylo konstatováno rozložení volných pracovních sil neodpovídající požadavkům trhu. Dobrý řemeslník či technický pracovník je poptávanou pracovní silou i v současné situaci.

Svaz průmyslu a dopravy: Priority zaměstnavatelů v Plzeňském a Jihočeském kraji: omezení byrokracie a korupce a řešení nedostatku technických profesí

Definovat priority zaměstnavatelů působících v Plzeňském a Jihočeském kraji, zjistit jejich hodnocení kvality podnikatelského prostředí v obou krajích a vyjasnit jejich názor na krajskou a vládní politiku si kladlo za cíl dotazníkové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi členskými i nečlenskými firmami. Šetření, které proběhlo v Plzeňském a Jihočeském kraji ve dnech 27. září. až 6. října 2010, se zúčastnilo celkem 119 firem.
Výsledky dotazníkového šetření