VDL Bus & Coach a Arriva spolupracují na nulových emisích: 55 Citea LLE-115 Electric pro Limburk

Veřejná doprava v Limburku v Nizozemsku musí být plně elektrická do roku 2026. Tento cíl Provincie Limburk je o krok blíž s 55 elektrickými regionálními autobusy.
Veřejná doprava v Limburku v Nizozemsku musí být plně elektrická do roku 2026. Tento cíl Provincie Limburk je o krok blíž s 55 elektrickými regionálními autobusy.
Od 30. června začne v Maastrichtu, hlavním městě provincie Limburk, fungovat 20 autobusů VDL Citea LLE-115 Electric. Zbývajících 35 bude nasazeno městy Sittard (20), Venlo - Venray (10) a Heerlen (5). Arriva Limburk je první veřejnou dopravní společností v Nizozemsku, která ve větším měřítku použije elektrické autobusy pro regionální linky. „Jsme hrdí na to, že jako partner společnosti Arriva jsme vyvinuli autobus, který bude provozován elektricky také mimo město," řekl Ard Romers, ředitel společnosti VDL Bus & Coach Nederland. „Autobus, o který se jedná, je nedávno zavedená varianta s délkou 11,5 metru a více sedadly. Pro nás to bude doposud největší regionální provoz. Každý autobus najede kolem 100 000 kilometrů za rok."

Kocept je založen na velmi pozitivních zkušenostech ve Venlu, kde Arriva od roku 2016 již několik 9,9 metrů dlouhých elektrických autobusů VDL Citea používá. Pro regionální dopravu v Limburku byl vybrán lehký Citea LLE 115 s 42 pohodlnými sedadly směřujícími po směru jízdy a celkovou kapacitou 65 cestujících. Akční rádius 400 kilometrů denně je zajištěn 180 kWh bateriemi s rychlým dobíjením.

Provincie Limburk požadovala v tendru na veřejnou dopravu rychlý růst směrem k nulovým emisím. Arriva získala zakázku s příslibem, že v letech 2025/2026 dosáhne zcela bezemisní dopravu. Arriva a VDL Bus & Coach zahájily spolupráci v roce 2016, kdy ve Venlo uvedly do provozu dvanáct elektrických autobusů a čtyři autobusy ZE na jedné městské lince v Maastrichtu. Další krok následoval v prosinci 2018, kdy byly elektrifikovány i další městské linky v Maastrichtu s dalšími 24 VDL autobusy.

Od konce června bude společnost Arriva provozovat ve veřejné dopravě v Limburku 95 autobusů s nulovými emisemi. To je téměř polovina flotily Arrivy v provincii. VDL Bus & Coach je v Nizozemsku předním hráčem v oblasti elektrifikace veřejné dopravy. Objednávka na e-busy pro Amstelland Meerlanden je stále největší objednávkou pro VDL Bus & Coach, a se 100 e-autobusy je největší flotilou v rámci jedné operace v Evropě.

Celkem 400 elektrických autobusů VDL v Evropě ujede v průměru 70 000 km v každodenním provozu. Během summitu UITP Global Public Transport oznámilo VDL Bus & Coach, že její elektrická autobusová flotila najela více než 30 milionů kilometrů. Ve srovnání s konvenčními dieselovými autobusy to představuje snížení emisí CO2 o 70 tun denně, ale také nižší hluk.

VDL Bus & Coach



VDL Bus & Coach a Arriva spolupracují na nulových emisích: 55 Citea LLE-115 Electric pro Limburk