V Litvínově a Mostě vyzkouší elektrobus SOR
Ilustrační foto, elektrobus SOR v provozu v Praze, foto DPP

Od pátku 12. května bude mít Dopravní podnik zapůjčen autobus SOR EBN 11.
Od pátku 12. května bude mít Dopravní podnik zapůjčen autobus SOR EBN 11.

Vzhledem k pozvolnému dožívání autobusů na plynový pohon LPG, kterých v DOPRAVNÍM PODNIKU měst Mostu a Litvínova, a.s., zbývá posledních 14 kusů, hledá dopravce alternativní variantu ekologického pohonu.

„V průběhu května budeme mít zapůjčený elektrobus od společnosti SOR. V pátek 12. května ho v Litvínově představíme zástupcům jednoho z našich akcionářů – představitelům města Litvínova," řekl ředitel DOPRAVNÍHO PODNIKU měst Mostu a Litvínova, a.s., Daniel Dunovský. Podle jeho slov jde zejména o vyzkoušení tohoto typu pohonu v plném provozu, které má pomoci získat potřebná data a informace k budoucímu vyhodnocení různých alternativ.

Elektrobus SOR EBN 11 bude nasazen od soboty 13. května v Litvínově, aby ho mohli vyzkoušet i obyvatelé města. „Bude jezdit na lince č. 13 až do čtvrtka, v pátek vozidlo vyzkoušíme na lince č. 23 do Meziboří,“ doplnil Dunovský.

Elektrobus SOR EBN 11 se také představí v Mostě, hned v pondělí 22. května si ho prohlédnou členové představenstva společnosti a zástupci měst Mostu a Litvínova. "Ani obyvatelé Mostu nepřijdou zkrátka, elektrobus bude od úterý 23. května na čtyři dny nasazen do provozu na lince č. 5 a o následujícím víkendu na lince č. 17," řekl Dunovský. V pondělí 29. května pak bude opět jezdit linku č. 5.

Aby mohl být elektrobus nasazen do běžného provozu, musí být vybaven odbavovacím systémem, daty MHD v Mostě a v Litvínově s v neposlední řadě i obchodním označením DOPRAVNÍHO PODNIKU měst Mostu a Litvínova, a.s.

Podle nedávno provedeného sociologického průzkumu domácností jezdí v Mostě městskou hromadnou dopravou 30 % obyvatel, v Litvínově je to dokonce 32 %. Oba akcionáři dopravního podniku – městě Most a Litvínov - podporují čistou mobilitu a úzce spolupracují s Dopravním podnikem při tvorbě Plánu udržitelné městské mobility pro města Most a Litvínov. Ten má za cíl účinněji řešit problémy související s dopravou v obou městech a zlepšit kvalitu ovzduší i kvalitu života ve městě. Zkouška elektrobusu v provozu městské hromadné dopravy v Mostě a Litvínově je dalším malým příspěvkem dopravního podniku k diskusi o řešení této problematiky.

Zdroj: DP Mostu a Litvínova


V Litvínově a Mostě vyzkouší elektrobus SOR
Ilustrační foto, elektrobus SOR na veletrhu CZECHBUS 2016, foto Busportál