Scania v Abidžanu: 450 autobusů a plán na výrobu biopaliv
Abidžan je největší město Pobřeží slonoviny a je jeho hlavním politickým, správním, obchodním a finančním centrem. Je třetí největší frankofonní městskou aglomerací na světě po Paříži a Kinshase. V roce 2030 bude mít 7,7 milionu obyvatel. Foto Scania

Scania podepsala dohodu s Ministerstvem dopravy Pobřeží slonoviny a SOTRA, dopravní společností v největším městě Pobřeží slonoviny ležícím v západní Africe. 
Scania podepsala dohodu s Ministerstvem dopravy Pobřeží slonoviny a SOTRA, dopravní společností v největším městě Pobřeží slonoviny ležícím v západní Africe. 
Dodávka velkého množství autobusů je součástí velké modernizace vozového parku SOTRA a zlepšení veřejné dopravy v "Perle laguny" ve státě Pobřeží slonoviny.

„Díky této dohodě Scania posiluje své postavení v západní Africe jako poskytovatel udržitelných řešení pro městskou mobilitu,“ říká Anna Carmo e Silva, ředitelka divize Autobusy ve Scania prostřednictvím tiskové zprávy. „V posledních několika letech se Scania úspěšně podílela na zlepšování městské mobility v Ghaně a Nigérii. Na základě těchto zkušeností se nyní těšíme na dlouhodobé partnerství v poskytování lepších služeb veřejné dopravy také v Abidžanu.“

Dohoda zahrnuje modernizaci autobusových dep a odborné školení řidičů a servisních techniků. Scania ve spolupráci s agenturou Agence Nationale d'Appui au Développement Rural (ANADER) zahájila studii proveditelnosti financovanou Švédskou rozvojovou finanční institucí, aby posoudila možnosti výroby místních biopaliv ze zemědělského odpadu z pěstování kakaa, kaučuku a banánů. Pobřeží slonoviny je největším producentem kakaa na světě.

Scania dodá 400 nízkopodlažních 13 metrových a 50 kloubových 18 metrových autobusů postavených společností Marcopolo. Kloubové autobusy budou poháněny stlačeným zemním plynem. Vozidla budou částečně nasazena do systému Boulevard Latrille Bus Rapid, který bude součástí budoucího systému BRT v Abidžanu. Odhaduje se, že počet obyvatel Abidžanu se do roku 2030 zvýší na 7,7 milionu. Cílem rozšíření služeb veřejné dopravy prostřednictvím BRT je přepravit dvě třetiny obyvatel do centra města za hodinu.

V současnosti je do iniciativ v oblasti udržitelné veřejné dopravy v tomto významném městě zapojena skupina švédských a francouzských firem a institucí. Prostřednictvím strategických partnerství a společného úsilí chtějí přispět k nalezení udržitelných, inovativních a atraktivních řešení pro Pobřeží slonoviny a v dalších zemí v regionu.

Pobřeží slonoviny v posledních letech zaznamenává ekonomický růst investuje do infrastruktury dále investuje. Investiční aktivity podniká celý region.

Scania spolupracuje se společnosti SOTRA od roku 2015. Významným trhem je Pobřeží slonoviny pro IVECO BUS, v posledních dvou letech objednalo 600 autobusů Crossway Low Entry a 100 autobusů Crealis na CNG.



Scania v Abidžanu: 450 autobusů a plán na výrobu biopaliv
Scania podepsala dohodu s Ministerstvem dopravy Pobřeží slonoviny a dopravní společností SOTRA na dodání 450 autobusů. Foto Scania
Scania v Abidžanu: 450 autobusů a plán na výrobu biopaliv