ROPID: Trvalé i sezónní změny PID od 1.4.2009

Od 1. dubna 2009 vstupují v platnost některé změny jízdních řádů autobusových linek PID. Změny souvisejí zejména se začátkem turistické sezóny.
Reklama
Od 1. dubna 2009 vstupují v platnost některé změny jízdních řádů autobusových linek PID. Změny souvisejí zejména se začátkem turistické sezóny.
Dochází k posílení provozu v turisticky zajímavých lokalitách a na své trasy vyjíždějí některé sezónní vlakové, autobusové i lodní linky.

Nejvýraznější změnou je zavedení nové midibusové linky 236, která nově propojí oblast Bohnic s Trojou. Linka pojede v trase Podhoří – Zoologická zahrada – Krakov – Staré Bohnice – Zámky v celodenním intervalu 60 minut, v ranní špičce všedních dnů zkrácené na 30 minut. Linka bude provozována denně cca od 5:00 do 23:00. Na obou konečných budou navazovat přívozy PID (linka P1 v Zámcích a linka P2 v Podhoří), které umožňují dostat se rychle na levý břeh Vltavy bez nutnosti objíždění přes centrum.

Z důvodu zavedení nové linky bude současná linka zkrácena o úsek Staré Bohnice – Zámky, kde jí nahradí právě linka v kratších intervalech. Stejně tak bude mírně omezen provoz linky 112 v úseku Zoologická zahrada – Podhoří. V souvislosti se zahájením plné sezóny zoologické zahrady však linku 112 od stanice metra Nádraží Holešovice posilujeme zejména v období návštěvnických špiček, kdy intervaly této linky budou zkráceny až na 5 minut. Pro případ mimořádného zájmu cestujících budou na lince připraveny i záložní vozy. K tomu se ještě přidává bezplatný Zoobus, který pojede stejně jako loni v trase Nádraží Holešovice – Zoologická zahrada každých 10 minut.

Další trvalé změny se týkají úpravy jízdního řádu linky 102, která již nepojede večer a o víkendech v úseku Nádraží Holešovice – Kobylisy z důvodu velmi nízké obsazenosti v tomto období. Dále bude prodloužen provoz linky 169 (Kobylisy – Sídliště Čimice) o nový poslední spoj z Kobylis ve 23:05. Z provozních důvodů (nemožnost otáčení v obratišti Zelený pruh) bude linka 205 dočasně zkrácena na Ryšánku, kde bude ukončena jednosměrným objezdem ulicemi Olbrachtova, Na Strži a Antala Staška. V zastávce Zelený pruh bude zachován provoz linky 124 z Dvorců.

Od 1. dubna zároveň vyjedou na své trasy také sezónní přívozy P3 – P5 v centrální a jižní části Prahy. Oproti loňsku bude zkrácen interval na lince P3 (Lihovar – Dvorce-Žluté lázně) ve špičkách pracovních dnů z 20 na 10 minut. O víkendech a svátcích až do konce října bude v provozu také speciální Cyklovlak (Praha – Hostivice – Podlešín – Slaný) a Cyklobus PID (Dobřichovice – Mníšek pod Brdy – Kytín). Kompletní přehled změn najdete na webových stránkách www.ropid.cz.
TZ ROPID

Zoobus doopravdy.
Přívoz a cyklobus v akci ...