Polský dodavatel pro energetický průmysl Rafako staví e-busy

Vývoj elektrického autobusu trval polskému Rafako tři roky. Specialista na systémy pro elektrárny chce vyplnit mezeru na trhu s modelem městských autobusů o délce 8,5 metru.
Vývoj elektrického autobusu trval polskému Rafako tři roky. Specialista na systémy pro elektrárny chce vyplnit mezeru na trhu s modelem městských autobusů o délce 8,5 metru.
První testovací jízdy podnikly elektrické autobusy Rafako v prosinci 2019 v polském městě Toruń. Nejen konstrukce autobusů je jedinečná: Rafako na rozdíl od konkurentů nenainstaloval baterie na střechu, ale do podvozku vozidla. Výsledkem je, že městské autobusy jsou i přes elektrický pohon vysoké jen 3,20 metru. Dalším překvapením je samotný výrobce, Rafako dosud nevyrábí žádná vozidla.

Elektrické autobusy pojmou 65 cestujících, s 23 běžnými a dvěma rozkládacími sedadly. Podle mluvčího společnosti Marka Marczaka je první model školních autobusů (Gymbus) ve fázi dokončení pro testování v roce 2020.

Hlavním cílem Rafako je vyplnit mezeru na domácím trhu. Polsko v zásadě vykazuje vysokou poptávku po e-autobusech - městské a komunální dopravní společnosti obnovují prostřednictvím výběrových řízení své často zastaralé flotily. Načasování je příznivé, hospodářská situace umožňuje mnoha dopravním společnostem investovat do nových a inovativních řešení. Kromě toho poskytuje dotace zejména na řešení šetrná ke klimatu i EU, díky nimž je nákup e-autobusů finančně atraktivní. Polská agentura pro průmyslový rozvoj (ARP) odhaduje v příštích letech poptávku po elektrických autobusech v Polsku až na 800 kusů.

Silným a zkušeným konkurentem polského Rafako je Solaris. „V současné době nejvýznamnější výrobci elektrických autobusů, jako jsou Solaris a Volvo, dávají přednost výrobě v Polsku, protože zde najdou dobré a zkušené pracovníky,“ říká Marek Marczak. „Známí a velcí polští výrobci autobusů, jako jsou Autosan a Jelcz, si během desetiletí vybudovali solidní vývojovou základnu, která se stále vyplácí." Jinými slovy: jsou k dispozici kvalifikovaní pracovníci.

Přesto, vzhledem k vysoké poptávce po elektrických autobusech, chce Rafako využít své technické znalosti a infrastrukturu k obsazení specifické mezery a zabránit přímé konkurenci se společnostmi Solaris a dalšími. V segmentu 12 metrových e-busů určených pro městskou dopravu kromě Solaris, jako nejvýznamnějšího výrobce elektrických  autobusů v Polsku, působí na polském trhu i čeští dodavatelé SOR a Škoda Electric. Na trh se snaží proniknout také čínští výrobci autobusů.

Jelikož by nový výrobce čelil zřejmě značným překážkám při vstupu na trh s delšími elektrickými městské autobusy, chce se Rafako zaměřit na segment 8,5 metrových vozidel. Výběrové řízení v této oblasti zatím zvládá pouze turecký výrobce Karsan. Silným konkurentem je však Solaris Urbino 8.9 LE.

Elektrické školní autobusy jsou strategickým vozidlem Rafako, jimiž cílí na potřeby středních a menších obcí. Školní doprava vyžaduje speciální vybavení interiéru, jako jsou menší sedadla a bezpečnostní pásy vhodné pro děti.

Pokud jde o technologii, Rafako se spoléhá na polského vývojáře baterií Impact Clean Power Technology z Varšavy. Impact již dodává Karsan, Irizar, Temsa a Solaris baterie typu High Power a High Power Energy.

Rafako nabízí baterie na bázi LTO s 63 kWh a lithium-nikl-mangan-kobaltové baterie s 142 kWh. U městských a školních autobusů má baterie dojezd 150 km a je nabíjena kabelem, ale ne rychleji než 22 kW. V městské dopravě může být dojezd kratší, ale elektrický autobus je možné dobít během 15 minut pomocí rychlé nabíječky.

Aleksandra Fedorska, electrive.com


Polský dodavatel pro energetický průmysl Rafako staví e-busy