Obnova autobusů v Chebu je prozatím odložena
Autobus SOR na terminálu v Chebu. Foto AKV

Společnost Autobusy Karlovy Vary zrušila výběrové řízení na CNG vozidla z důvodu nejistého financování z IROP. Stále však zůstává na seznamu a Výzva může být dofinancována.
Společnost Autobusy Karlovy Vary zrušila výběrové řízení na CNG vozidla z důvodu nejistého financování z IROP. Stále však zůstává na seznamu a Výzva může být dofinancována.
MHD v Chebu na sedmi linkách zajišťuje dlouhodobě společnost Autobusy Karlovy Vary. V systému je celkem 12 kmenových vozidel, především značek SOR a Mercedes-Benz. Všechna vozidla splňují standard nízkopodlažnosti, minimálně ve variantě low-entry. Město Cheb požaduje do budoucna zajistit provoz nízkoemisními vozidly.

Dopravce proto zpracoval projekt na 12 CNG autobusů a v rámci Výzvy č. 89 Nízkoemisní a bezemisní vozidla pro uhelné regiony získal plný počet 90 bodů a byl zařazen do náhradních projektů. Po předchozích zkušenostech s dofinancováním vyhlásil výběrové řízení na jejich dodavatele, kde bylo podmínkou realizace zakázky získání dotace v průběhu tendru. Do termínu podání nabídek
(15. únor 2021) však neobdržel pozitivní informaci o možném brzkém dofinancování Výzvy č. 89 IROP a soutěž proto zrušil.
 
"Nechtěli jsme, aby výrobci autobusů a možní účastníci soutěže předložili své nabídky a odhalili své ceny a know-how, abychom jim následně sdělili, že autobusy neodebereme, protože podmínkou soutěže bylo právě získání investiční dotace. Stále zůstáváme se svým projektem na pořízení 12 CNG autobusů pro MHD Cheb (s plným počtem 90 bodů) v náhradních projektech a situace se může změnit každým dnem. Poté bychom obratem soutěž vypsali samozřejmě znovu. Počítáme s tím, že po vypsání výzev v rámci IROP2, se do konkrétního programu přihlásíme a budeme usilovat o zajišťování provozu městské dopravy v Chebu na dalších 10 let," uvádí Zdeněk Suchan, výkonný ředitel Autobusy Karlovy Vary, a.s.