S podporou Ministerstva dopravy, Středočeského kraje a Asocoace dopravních, spedičních a servisních společností Středních Čech ADSSS proběhl letos od 25. do 28. října v PVA Letňany druhý ročník výstavy autobusů Coach Progress. Na ploše 4300 m2 se představilo 57 vystavovatelů jak s autobusy odpovídajícími stávajícím ekologickým normám, tak i s doplňky. Prezentovaly se i dopravci z ADSSS. Nechyběl ani zajímavý doprovodný program - například blok o informačních technologiích v dopravě a budoucnost CNG autobusů a související infrastruktury. Expozici doplňovaly i veteráni Praga a Škoda 706 RTO.

České autobusy

Tři velké české autobusy měly převahu v alternativě CNG. TEDOM Kronos 123 CNG je pokračováním původního nízkopodlažního vozidla s obohacením nejen o novinky, které ostatně vyžadují i normy pro městské autobusy. TEDOM před nedávnem otevřel nový závod na výrobu těchto autobusů v Třebíči. Výrobce CNG autobusů EKOBUS, který spolupracuje se SOR Libchavy, představil autobus EKOBUS Intercity Plus oceněný letos na výstavě v Plovdivu . IRISBUS Karosa Arway byl v Praze vystavován dealerem Karosy TEZASem poprvé v podstatě rok po premiéře. Je součástí nové výrobkové nabídky Karosy v rámci Irisbusu.

Evropská produkce

Koncern NEOMAN představil dva mezinárodně oceněné autobusy. Neoplan Starliner je nositelem ocenění "Coach of the Year 2006" a MAN Lion's Regio finalistou "BUS of the Year 2007". Vystavený zlatý Starliner provozuje společnost Asiana, která se účastnila jako spoluvystavovatel. Oblíbená kombinace autobusů Scania karosovaná španělským Irizarem se představila dvěma vozy - třínápravovým PROBO EXPRESSem Scania Irizar Intercentury a autokarem Scania Irizar New Century. Společnost VDL Bus & Coach se snaží stát velkým evropským hráčem na trhu s širokou nabídkou. Vystavovaná byla inovovaná tradiční lehká VDL BOVA Futura a nový VDL BOVA Magiq. Oba vozy jako premiéry těsně po IAA v Hannoveru. Třetím z nizozemské rodiny VDL na výstavě byl autokar VDL Berkhof.

Malé autobusy

Nárůst nabídky tohoto segmentu je opravdu velký. Poptávku na trhu zachytila společnost TURANCAR, která distribuuje turecká ISUZU. Stálá je i nabídka portugalského CAETANA. Před nedávnem se představily poprvé v Česku slovinské MARBUSy a zajímavý je i ukrajinský ISUZU Bogdan. Společnost KARS si postavila malý autobus ALMA. K prodejcům a výrobcům malých autobusů se řadí i společnost BUZOLA, spolupracující především se značkou Mercedes-Benz podobně jako slovenské Rošero.

Doplňky a informační systémy.

Ve společném stánku se představila Mikroelektronika spolu s APEX Jesenice a ČSAD SVT Praha. Společnosti spolupracují na společných projektech v oblasti informačních technologií - k vidění byl informační stojan a informační panel s ovládáním pro nevidomé i odbavovací systém Synergy, nástupce USV 24C. Svoje projekty společnosti představily v doprovodném programu v konferenčním sále, kde se také konala valná hromada středočeských dopravců ADSSS , na které se prezentovaly i "CNG" společnosti EKOBUS, TEDOM a BONETT. V rámci zavádění EURO 4 a výše předvedla na svém stánku společnost MAHA consulting mimo jiné jednoduchý čerpací systém na AdBlue . Zájem vzbudily elegantní laminátové skříně s pevným ocelovým rámem za autobusy karosárny Sychra. Vybavení autobusu kvalitní audio a videotechnikou spolu s moderní navigací představila společnost MOLPIR.

Veteráni

Příjemným doplněním expozice nových vozů jsou i jejich starší kolegové. Nejstaršímu autobusu Praga bylo 85 let. Veteráni byli jednak ze zbuzanského muzea Praga (včetně nejstaršího), další Pragu zapůjčil ICOM Transport a jedna Praga doprovodila tři autobusy ŠKODA 706 RTO ČSAP Nymburk.

Jaký bude třetí ročník ?

Coach Progress 2007 by měl využít skutečnost, že jde o rok bez Autotecu a IAA a s BUSWORLDem. Novinky z Belgie se mohou posunout po výstavě právě do Prahy. Důležité jsou zejména odezvy stávajících vystavovatelů a vůle těch ostatních, kteří odhadují perspektivu projektu - mnohé bylo možno postřehnout mezi návštěvníky. Spolupráce Coach Progress s dopravci a jejich asociací ADSSS by se mohla rozšířit nejen o další dopravce, ale i o kraje a obce. Autobusy, příslušenství, ekologie, dopravci, samosprávy a to všechno na podzim v Praze - to určitě smysl dává a autobus i jako celoevropsky úspěšný český výrobek si samostatnou výstavu zaslouží.