Brněnská vozovna v Komíně slaví 25 let
Vozovna je dlouhá 240 metrů a široká 42 metrů, její půdorys připomíná velkou loď, důvodem je pohyb trolejbusů ve vozovně. V dolní části jsou umístěny dílny, kde probíhají opravy a údržba vozů, horní slouží jako odstavná plocha pro 66 trolejbusů. Příští rok by měla začít její rekonstrukce. Foto DPMB

První trolejbusy z Komína vyjely 11. května 1997. Za měsíc se do komínské vozovny podívá i veřejnost při dni otevřených dveří. Později také dělníci, město plánuje její rekonstrukci.

První trolejbusy z Komína vyjely 11. května 1997. Za měsíc se do komínské vozovny podívá i veřejnost při dni otevřených dveří. Později také dělníci, město plánuje její rekonstrukci.

Nejmladší vozovna Dopravního podniku města Brna funguje už 25 let. Aktuálně zde nocuje 66 vozů a ve vozovně pracuje 63 zaměstnanců. Za
měsíc se do komínské vozovny podívá i veřejnost při dni otevřených dveří. Později také dělníci.

V roce 1994 byl položen základní kámen komínské vozovny. O tři roky později, přesně 11. května 1997, odsud vyjely první vozy. Stavba dlouhá 240 metrů a široká 42 metrů, která má oválný půdorys, připomíná velkou loď, důvodem je pohyb trolejbusů ve vozovně. V dolní části jsou umístěny dílny, kde probíhají opravy a údržba vozů, horní slouží jako odstavná plocha pro 66 trolejbusů.

Budova vozovny je v majetku města Brna, které plánuje za více než 200 milionů korun její rekonstrukci. Začít by mohla příští rok.

Trolejbusová doprava má v Brně dlouhou historii. „Za poslední rok jsme pořídili 20 nových trolejbusů 27Tr. Dalších 10 vozů tohoto typu dorazí do Brna na přelomu května a června. Do konce roku pak očekáváme další dodávku. Současně si začneme dvanáctimetrové vozy SOR TNS 12 montovat sami v našich dílnách,“ říká generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

DPMB je největším provozovatelem trolejbusů v tuzemsku. V Brně jezdí od roku 1949. Z počátku nocovaly společně s tramvajemi v husovické vozovně, až ji v sedmdesátých letech převzaly celou. DPMB má 137 trolejbusů ve třech vozovnách. Právě ta v Komíně se návštěvníkům otevře 18. června při dni otevřených dveří.



 Brněnská vozovna v Komíně slaví 25 let
V dolní části vozovny jsou umístěny dílny, kde probíhají opravy a údržba vozů, horní slouží jako odstavná plocha pro 66 trolejbusů. Foto DPMB