Změna ve fungování, názvu a organizační struktuře přepravní kontroly PMDP

Kromě "černého" pasažéra nově i "šedý". Dopis SDP ministerstvu dopravy.
Reklama
Kromě "černého" pasažéra nově i "šedý". Dopis SDP ministerstvu dopravy.
Od dubna letošního roku připravují PMDP změnu ve fungování přepravní kontroly (revizorů). Ta primárně přinese změny pravidel pro obesílání černých pasažérů a nové výše přirážek k jízdnému v případě jízdy bez jízdního dokladu nebo při porušení smluvních přepravních podmínek. Zásadní změnou je snížení přirážky u cestujících do 15 let a zavedení nové kategorie „šedý pasažér“.

Záměrem nové koncepce přepravní kontroly je i odklon od čistě represivní role revizorů (ukládání pokut) k Informační a pomocné rovině vůči našim řádným cestujícím. Pracovníci přepravní kontroly budou mít mimo jiné k dispozici informace z dynamického dispečinku o nenadálých dopravních situacích a komplikacích v ulicích města Plzně, které budou v terénu předávat cestujícím.

Zavedení této koncepce, která rozšiřuje působnost revizorů v oblasti podpory cestujícím, je dalším krokem v prozákaznické orientaci PMDP.

Důležitou oblastí nové koncepce je i správa pohledávek za černými pasažéry. Nově budou obesíláni dlužníci v rozmezí od 15 do 18 let (v současné době se obesílají pohledávky u mladistvých do 15 let). Dále je se smluvní advokátní kanceláří sjednáno, že v případě podávání žalob u mladistvých do 15 let budou uplatňovány nároky na odměny řízení pouze v poloviční výši. Společnost se tak snaží vyjít vstříc těm rodinám, které mají zájem řešit prohřešky svých ratolestí.

TZ PMDP

Oficiální dopis SDP ČR->MD "doc"