Ziehl-Abegg: Silný růst na všech trzích v roce 2019
Výroba elektrického pohonu pro autobusy - náboje kol - v ZAwheel ve městě Kupferzell - se zrychluje. Foto Ziehl-Abegg

Výrobce elektrických motorů a ventilátorů zaznamenal nárůst o 8,6 procenta. Rozvoj nastal v Asii, Evropě a USA. Dobře začal i rok 2020, až do koronavirové krize.
Výrobce elektrických motorů a ventilátorů zaznamenal nárůst o 8,6 procenta. Rozvoj nastal v Asii, Evropě a USA. Dobře začal i rok 2020, až do koronavirové krize.
"2019 byl dobrý rok," shrnuje výsledky výrobce elektrických motorů a ventilátorů z Künzelsau Ziehl-Abegg generální ředitel Peter Fenkl. Obrat vzrostl z 583 milionů EUR na 633 milionů EUR. Boom zaznamenal v Asii, Evropě a USA. Rok 2020 začal také dobře, až do koronové krize.

Divize Automotive si v roce 2019 zajistila dobrou pozici díky ZAwheel elektrickému pohonu náboje kola pro autobusy: řešení konverze, která během týdne změní naftový autobus na elektrický, přitahují velký zájem ze strany úřadů i autobusových společností. Ziehl-Abegg se také etabloval v oblasti nových vozidel. Cestující v Londýně, Bruselu nebo Paříži se vozí vyhlídkovými double-deckery vybavenými pohonou jednotkou - motory s elektrickým nábojem kola.

Také divize výtahů v Ziehl-Abegg dosáhla v roce 2019 pozitivního výkonu: v silně konkurenčním prostředí jsou pohony výtahů z Kupferzell oblíbené na trhu díky své vysoké kvalitě, říká výrobce. Jedním z hlavních plusů je technologie proprietární kontrolní technologie napříč všemi divizemi: frekvenční měniče od Ziehl-Abegg se stále více používají k řízení a regulaci různých elektrických zařízení.

V tomto roce přiměla koronová krize mnoho lidí k práci z domova. To vyžaduje spolehlivou síťovou infrastrukturu s velkými datovými centry - ventilátory Ziehl-Abegg se již mnoho let používají pro ochlazování sítí i datových center. "Je to pro nás důležitý trh, který rychle roste po celém světě,“ říká generální ředitel společnosti Fenkl. Využívají se i pro ochlazování hardware.

V důsledku koronové krize v Číně se běžně moderní ventilátory používají na operačních sálech i v karanténních místnostech na velkých klinikách: Ziehl-Abegg dodal během několika dní speciální zařízení nemocnicím postaveným ve městech Wuhan, Shandong a Shenzhen. Německá společnost také vyrobila zařízení pro kliniky v Itálii a dalších zemích.

Zákazníci chtějí velmi rychlé služby, proto Ziehl-Abegg zřizuje další výrobní závod pro energeticky úsporné EC ektromotory v Severní Karolíně, ten zrychlí implementaci specifických požadavků zákazníků.

Růst tržeb byl také doprovázen zvýšením počtu zaměstnanců: v Německu zaměstnává Ziehl-Abegg 2 400 lidí (minulý rok 2 250), celosvětově je to 4 300 (předchozí rok 4 100).

Ziehl-Abegg


Ziehl-Abegg: Silný růst na všech trzích v roce 2019
Ziehl-Abegg investoval 4 miliony eur do nové technologie v Schöntal-Bieringen, kde se odlévají hliníkové díly pro motory a ventilátory. Foto Ziehl-Abegg