Závěrečná etapa a výsledky projektu KASSETS

- evropské ICT sítě pro optimalizaci vnitrostátní a mezinárodní přepravy zboží. Ze světa nákladní dopravy a logistiky.
- evropské ICT sítě pro optimalizaci vnitrostátní a mezinárodní přepravy zboží. Ze světa nákladní dopravy a logistiky.
Italský Institut pro dopravu a logistiku (ITL) společně se sedmi partnery ze zemí střední Evropy v roce 2008 spustil projekt KASSETTS za účelem vytvoření evropské ICT sítě pro optimalizaci vnitrostátní a mezinárodní přepravy zboží. Tento program je realizován prostřednictvím programu CENTRAL EUROPE s využitím spolufinancování z Evropského regionálního rozvojového fondu.

KASSETTS vytvořil stabilní operativní evropskou ICT síť logistických brokerů, kde je každý broker v kontaktu s logistickým úsekem malých a středních podniků. Od těchto společností broker denně shromažďuje přepravní objednávky, agreguje jejich kritické množství a optimalizuje přepravní požadavky prostřednictvím plánování tras vozidel na regionální i mezinárodní úrovni a ve spolupráci s ostatními brokery sítě KASSETTS. Na základě destinací, množství a načasování plánuje pro jednotlivé skupiny malých a středních podniků optimální národní a mezinárodní přepravní toky. Následně předává optimalizované přepravní požadavky logistickým operátorům.

Během tří let práce na projektu KASSETTS byl představen mechanismus pro zapojení uživatelských společností a vytvořila se veřejná síť brokerů. První velkou výzvou pro KASSETTS ve finálním stadiu projektu se stalo národní a mezinárodní pilotní testování založené na reálných datech s reálnými uživateli brokera. Toto rozsáhlé testování ukázalo velmi zajímavé a pozitivní výsledky a poskytlo důkazy funkčnosti KASSETTS.
Výsledky pilotního testování
V průběhu pilotního testování bylo řešení KASSETTS využito pro plánování, řízení a optimalizaci dopravních cest generovaných ze vstupů účastnících se společností.

Výsledky pilotního testování v každém regionu byly vyhodnoceny pomocí indikátorů KPI. V období téměř půlročního testování se v každém regionu rovněž vyhodnotily tzv. „nejlepší týdny“ a výsledky se porovnaly. Shromáždilo se více než 10 000 dopravních objednávek ze 7 evropských regionů. Z tohoto počtu objednávek náleželo 33,7% do mezinárodních. Většina společností pilotního testování spadala do výrobního nebo obchodního sektoru. V pilotní fázi testování se přepravoval různý materiál a použilo se jednak standardních palet, jednak boxů různých rozměrů.

Pro vyhodnocení výkonu KASSETTS byl vygenerován souhrn KPI indikátorů, jež pomohl uživatelským společnostem pochopit výhody KASSETTS. Porovnáním výsledků KASSETTS s výsledky tradičních metod bylo identifikováno několik výhod při spolupráci brokerů KASSETTS. Bylo zaznamenáno snížení počtu dopravních misí o více než 18% a snížení celkové délky tras o více než 11%. Tyto výsledky jsou úzce spjaty se snížením spotřeby paliva o 11%. Z těchto výhod lze vidět celkové snížení nákladů uživatelských společností, jež v průměru činí 13,6%.

Nutno zdůraznit splnění jednoho z hlavních cílů projektu - environmentální aspekt, tj. snížení emisí CO2, což vyžaduje efektivitu využití dopravních prostředků a celkové snížení doby provozu na silnici. Projekt KASSETTS předložil velmi slibné výsledky také v tomto směru. Během pilotního testování se dosáhlo snížení emisí CO2 o 9,4%. Celková délka prázdných jízd je nižší o 2,7% a celkový čas dopravních prostředků na silnici je dokonce o 7% nižší. Tyto příznivé výsledky ukazují potenciál řešení pro optimalizaci a řízení logistiky.

Ačkoliv je projekt již ve finální fázi, řešení brokera KASSETTS je efektivní nástroj, který se může stát příštím zdrojem přínosů a konkurenceschopnosti pro jeho uživatele. Po skončení projektu bude iniciativa brokera KASSETTS pokračovat v jednotlivých regionech v důsledku plánované realizace a také studijních účelů.
Italská instituce ITL vloni zorganizovala k projektu závěrečnou konferenci v Bologni, aby zde prezentovala hlavní myšlenky projektu a především jeho hlavní výhody. I přes mrazivý prosinec přišel úctyhodný počet účastníků, kteří byli ze všech regionů zainteresovaných v projektu a reprezentovali různé sektory průmyslu, vzdělání a politických oblastí. Výsledky a vize projektu byly na konferenci prezentovány společně s novými trendy v logistice, síťovým přístupem pro evropský obchodní ekosystém a tvorbou politiky EU. Další informace o konferenci lze zjistit na webové stránce KASSETTS v sekci veřejné dokumenty.
Další informace na www.kassetts.eu nebo u příslušného koordinátora.
Jiřina Veselá, Národní koordinátor pro Českou republiku, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

Závěrečná etapa a výsledky projektu KASSETS
Závěrečná etapa a výsledky projektu KASSETS