Zakázka na 250 kloubových CNG autobusů pro MAN z Turecka
Ze stávající CNG flotily

Posílení světově největší flotily autobusů na stlačený zemní plyn (CNG) u dopravní společnosti EGO-Ankara v Turecku.
Posílení světově největší flotily autobusů na stlačený zemní plyn (CNG) u dopravní společnosti EGO-Ankara v Turecku.
MAN dodá do roku 2013 turecké dopravní společnosti EGO-Ankara 250 autobusů Lion’s City G s pohonem na CNG. Jedná se o první kloubové autobusy na CNG, které budou v Turecku nasazeny do provozu. 50 autobusů bude expedováno v září 2012. Dále bude následovat každý měsíc vždy 25 vozidel, tak aby všechny objednané autobusy do Ankary dorazily do léta 2013. K tomu existuje opce na dalších 50 autobusů.
Společnost EGO-Ankara začala na začátku devadesátých let s cílem podpořit udržování čistoty ovzduší ve městě většinu své autobusové flotily přeorientovávat na pohon na zemní plyn. Dnes provozuje s 1 090 autobusy MAN Lion’s Classic CNG největší flotilu plynových autobusů na světě. Aktuálně objednané 18metrové kloubové autobusy mají čtvery dveře a u dveří 2 výklopnou rampu pro kočárky či vozíčkáře. Autobusy poskytují 36 míst k sezení a 116 k stání. Pohon přebírá mimořádně ekologický šestiválcový motor na zemní plyn E28 s výkonem 310 HP. S cílem odlehčit řidiči zvolil zákazník 6stupňovou automatickou převodovku ZF EcoLife se sériovým programem zohledňujícím topografii TopoDyn Life. Hasicí zařízení instalované v motorovém prostoru poskytuje nejvyšší standard bezpečnosti. Na střeše se nachází devět 205litrových hliníkových nádob na plyn. Výroba autobusů probíhá v tureckém výrobním závodu MAN v Ankaře.
MAN dosud prodal více než 5 000 autobusů a autobusových podvozků s pohonem na zemní plyn. Podíl MAN na evropském trhu autobusů na zemní plyn činil v průměru v uplynulých osmi letech více než 44 %. Základem tohoto úspěchu jsou moderní motory na zemní plyn z produkce MAN, které v pěti stupních pokrývají spektrum výkonu od 162 kW (220 HP) do 228 kW (310 HP).

TZ MAN Truck & Bus Czech Republic s.r.o.