Z světa logistiky: Projekt KASSETTS úspěšně prošel pilotní testovací fází

Konsorcium projektu KASSETTS na 27. Německém logistickém kongresu 20. až 22. října 2010 v Berlíně
Konsorcium projektu KASSETTS na 27. Německém logistickém kongresu 20. až 22. října 2010 v Berlíně
KASSETTS - Knowledge-enabled Access of Central Europe SMEs to Efficient Transnational Transport Solutions

Nová ICT řešení pro plánování a optimalizaci jsou k dispozici logistickým operátorům i výrobním společnostem s cílem snížení nákladů, zrychlení a lepšího využití vozidel v nákladní dopravě. Projekt je implementován v rámci programu CENTRAL EUROPE a je spolufinancován prostřednictvím ERDF.

Po dvou letech výzkumu a vývoje může iniciativa KASSETTS s cílem vybudování evropské ICT sítě pro optimalizaci a zlepšení logistiky na regionální a mezinárodní úrovni v rámci střední Evropy prezentovat první výstupy pro potenciální uživatele.

V uplynulém roce došlo postupně k předběžné implementaci konceptu projektu KASSETTS v Polsku. Několik společností z oblasti farmaceutického průmyslu přistoupilo ke spolupráci v oblasti společné koordinace dopravních a logistických procesů. Institut logistiky a skladování (ILIM) společně s několika malými a středními podniky z Velkopolského a Kujavsko-pomořského vojvodství začaly s pilotními testy v květnu 2010.

První výsledky se zdají být z ekonomického, environmentálního i sociálního hlediska úspěšné. Předběžné testy byly provedeny na malé reprezentativní skupině čtyř distributorů v Poznani. Před těmito testy neměly tyto společnosti žádné zkušenosti s kooperací v oblasti logistiky, avšak měly některé společné zákazníky, resp. zákazníky ve stejných lokalitách. V analyzovaném případě, ilustrujícím průměrný den, každá z lékáren objednala určité množství produktů, které bylo dodáno ve speciálních boxech (obsah cca 30 l.), navržených a standardizovaných pro farmaceutický průmysl. Dvě varianty byly vybrány pro pilotní testování. První varianta byla zaměřena na tradiční způsob dodání, kdy společnosti nespolupracují. Ta byla porovnána s variantou, kdy distributoři spolupracovali na základě platformy KASSETTS.

Podle projektového manažera ILIM Piotra Nowaka distributoři úspěšně dosáhli úspor nákladů od 18,7 % (nejhorší případ) po 29,5 % (nejlepší případ). Další výhodou je, že došlo k úspoře vozidel. Místo čtyř vozidel mohlo být zapojeno pouze jedno, čímž došlo ke snížení provozu v dané oblasti. Řešení pomocí platformy KASSETTS tak může přispět k eliminaci nevýhod tradiční organizace přepravy.

Zajímavé výsledky a současné koncepty byly prezentovány na konferenci Polský logistický kongres LOGISTICS & EUROLOG 2010 v Poznani (organizovaný ILIM a Polskou logistickou asociací) 12.5. 2010. Nejdůležitější technologické výsledky získané v rámci projektu KASSETTS byly prezentovány zástupcům veřejného a soukromého sektoru. Další přidanou hodnotou prezentace byla motivace malých a středních podniků k účasti na projektu. Na konferenci byly prezentovány výsledky reálného testování a vyzdviženy dosažené úspory plynoucí z použití nástroje pro společné plánování přeprav. Dále konference umožnila účastníkům otestovat si ICT řešení vyvinuté v rámci projektu KASSETTS. Na stánku ILIM byla k dispozici pracovní stanice s notebookem a softwarem KASSETTS. Podnikatelé zdůraznili, že požadují takové řešení, které racionalizuje přepravní a logistický proces v rámci jejich firem. Kromě toho byl vyjádřen zájem na organizaci společných jednání, kde by bylo možno analyzovat detaily potenciálních přínosů projektu KASSETTS a současně si osvojit celý koncept.

Polské výsledky jsou povzbuzující také pro společnosti z ostatních evropských regionů, které by měly zájem účastnit se na projektu a využít výhod plynoucích z využití služeb projektu KASSETTS v rámci jejich obchodních procesů.

ICT platforma KASSETTS nyní existuje v aktualizované a průběžně vyvíjené verzi, přičemž konsorcium projektu pracuje stále na jejím vylepšování. Připomínky od členů konsorcia a rovněž od uživatelů jsou průběžně zapracovávány. Současná verze software logistického brokera je tak nyní sofistikovanější a přizpůsobenější potřebám daných regionů.

Demonstrace přínosů, výsledků a získávání dalších potenciálních uživatelů bude náplní účastníků konsorcia projektu KASSETTS na 27. Německém logistickém kongresu (více informací na www.bvl.de) - na stánku Fraunhofer institutu pro podnikovou organizaci a automatizaci (IFF). Kongres je jedním z nejdůležitějších logistických událostí v Evropě. Koná se 20. až 22. října, 2010 v Berlíně.

Více informací o konceptu logistického brokera a výsledcích projektu je publikováno na oficiálním webu projektu: www.kassetts.eu.
Jiřina Veselá
Národní koordinátor pro Českou republiku
Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

E-mail: jirina.vesela@cdv.cz