Tisková zpráva.
Tisková zpráva.
Představitelé Ústeckého kraje obdrželi dnes (4.9.) v odpoledních hodinách faxem vyjádření odborářů dopravních společností Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s. a ČSAD Česká Lípa a.s. o stávce, kterou odboráři vyhlásili od 6.9.2006 od 00.00 hodin.

Ústecký kraj oznamuje, že pokud DPÚK z jakéhokoli důvodu nevyjede, poruší nejen zákony České republiky, ale v tomto případě i evropská nařízení. V současné době má DPÚK nařízeno jezdit až do 8.9. na základě Rozhodnutí (tzv. vrchnostenského nařízení), které je v souladu s evropskou legislativou. Ústecký kraj také DPÚK v souladu s tímto Rozhodnutím za objednané služby zaplatil až do 8.9. Ústecký kraj vypraví ve středu 6.9.2006 všech 587 tzv. školních spojů, na zajištění ostatních spojů pracují zaměstnanci krajského úřadu.

„Dopravní podnik Ústeckého kraje a ČSAD Česká Lípa jednají v souladu, a to nejen proti představitelům Ústeckého kraje, ale i proti všem obyvatelům, kteří denně využívají autobusovou dopravu,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc a dodal : „Pokud autobusy DPÚK zítra z jakéhokoli důvodu nevyjedou, podá krajský úřad opět podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten už minulý týden uvedl, že začátkem srpna DPÚK tím, že přerušil autobusovou dopravu a toto přerušení oznámil pouhých pět dnů předem, naplnil skutkovou podstatu zneužití dominantního postavení. Tentokrát ještě vystupňoval dopravce svůj nátlak tak, že přerušení dopravy oznámil pouhých 9 hodin předem.“

Šárka Roudnická, tisková mluvčí kancelář hejtmana Ústeckého kraje