Volvo: Živá mořská hráz, projekt pro zachování čistých oceánů

Living Seawall, dlaždice napodobující kořeny mangrovníků, má poskytnout prostředí pro možský život, který čistí vody oceánů, ale vinou znečištění z vod mizí.
Living Seawall, dlaždice napodobující kořeny mangrovníků, má poskytnout prostředí pro možský život, který čistí vody oceánů, ale vinou znečištění z vod mizí.
Podle společnosti Volvo se do světových oceánů dostává každou minutu plný kamion plastových odpadů. Například více než polovina pobřeží v Sydney je zamořena plasty. V rámci Volvo Ocean Race (světové závody námořních jachet) se Volvo podílí na odstraňování plastu z oceánů, ale i když je to důležité, samotné vyčištění pláže na záchranu oceánů nestačí. Nyní Volvo zkouší zachránit mořské vody jiným způsobem. „Zúčastnili jsme se mnoha čištění pobřeží od plastového odpadu po celém světě, je to důležité, ale bohužel nedokáží oceány zbavit veškerého plastového odpadu. V oceánech je tolik plastů, že vědci považují jejich odstranění za nemožné. Připojili jsme se proto k projektu Institutu mořského výzkumu v Sydney a australského design studia Reef Design Lab a chceme moderním a odlišným pohledem na věc přispět ke zlepšení životního prostředí v mořích," uvádí výrobce Volvo Cars na svém webu.

Projekt nazvaný Living Seawall se skládá z dlaždic, které svou strukturou napodobují kořenovou strukturu stromu mangrovníku a jsou určeny k instalaci na mořské hráze přístavu v Sydney. Unikátně navržené betonové dlaždice jsou vyztuženy 100% recyklovanými plastovými vlákny, která jsou do betonu integrovány tak, aby zvýšily jeho pevnost a současně svým vzhledem napodobovaly kořeny stromů mangrovníku. Použitá plastová vlákna se však nemohou uvolnit do oceánu.

Vědci očekávájí, že struktura Seawall poskytne prostředí pro mořský život a po určité době do instalovaných dlaždic kolonizují mořské organismy, které svou činností přirozeně filtrují z vody nečistoty. "Čím více organismů budeme mít, tím čistší bude". Jedná se však zatím o hypotézu, kterou budou australští vědci po další léta ověřovat. Stěnu z dlaždic budou pozorovat a zkoumat, jak se díky její instalaci mění biodiverzita mořského života a kvalita okolních vod.

Projekt Living Seawall je součástí aktivit, které se Volvo zavázalo podniknout pro lepší udržitelnou budoucnost. V rámci Volvo Ocean Race proběhlo například měření úrovně mikroplastů v oceánech. Volvo Cars hodlá také do konce tohoto roku odstranit jednorázové plasty ze svých provozů – kanceláří, jídelen a všech propagačních aktivit po celém světě. Tímto krokem předpokládá nahradit více než 20 milionů jednorázových plastů jejich udržitelnými alternativami. Volvo také podporuje rozvoj elektromobility. Zavázalo se, že do roku 2025 bude celosvětově brázdit silnice jeden milion elektrických osobních aut a jejich výroba bude uhlíkově neutrální.

Svým pozitivním přístupem k ochraně životního prostředí je známé i Volvo Buses. Pro městskou mobilitu nabízí pouze elektrifikované autobusy, které umožňují provoz s výrazně sníženou úrovní emisí a hluku. Připojilo se například k partnerství Global Industry Partnership v projektu Soot-Free Clean Bus Fleets. Věří, že tato iniciativa může urychlit obnovu vozového parku a tím i zlepšení kvality ovzduší v mnoha městech po celém světě. Partnerství pro čisté autobusové flotily se účastní hlavní zástupci C40 Cities, Koalice pro klima a čistý vzduch (Climate and Clean Air Coalition - CCAC), Mezinárodní rada pro čistou dopravu (International Council on Clean Transportation - ICCT), Centro Mario Molina Chile a program OSN pro životní prostředí. Partnerství zahrnuje města Abidjan, Accra, Addis Abeba, Bangkok, Bogotá, Buenos Aires, Casablanca, Dar es Salaam, Dháka, Istanbul, Jakarta, Johannesburg, Lagos, Lima, Manila, Mexico City, Nairobi, Santiago, Sao Paulo a Sydney.



Volvo: Živá mořská hráz, projekt pro zachování čistých oceánů