Volvo Truck: Slibná budoucnost paliva Bio-DME

Bio-DME je např. vedlejším produktem při výrobě papírové masy.
Bio-DME je např. vedlejším produktem při výrobě papírové masy.
Projekt Bio-DME se dostává do fáze vyhodnocení, zjišťuje se , je-li v oblasti užitkových vozidel pro Bio-DME (dimetyléter) dostatečný trh. Předběžné výsledky v polovině dvouletého projektu už naznačují, že v běžném každodenním provozu funguje Bio-DME dobře. Pokud by mělo Bio-DME nahradit motorovou naftu, mohly by být emise CO2 sníženy až o významných 95%.

Společně s řadou partnerů, mezi něž patří i výrobce Bio-DME společnost Chemrec a distributor paliv společnost Preem, vyvinula společnost Volvo dopravní systém, který pokrývá celý řetězec od výroby a distribuce Bio-DME až po provoz nákladních vozů Volvo u mnoha dopravních společností.

Deset nákladních vozů Volvo na Bio-DME je v současné době v běžném provozu už od minulého podzimu a výsledky projektu předstihují očekávání. První z těchto deseti nákladních automobilů nedávno překročil hranici 100 000 najetých kilometrů. Všechny tyto nákladní vozy dohromady ujely už 400 000 kilometrů.

Společnostmi, které se na tomto projektu podílejí, jsou mimo jiné PostNord a DHL. Aby mohly nákladní vozy pracovat v běžném každodenním provozu, zřídila společnost Preem čtyři čerpací stanice ve městech Stockholm, Göteborg, Jönköping a Piteå.

Bio-DME používané v tomto projektu se vyrábí ze sulfátového výluhu, který je vedlejším produktem při výrobě papírové masy v závodě na zplyňování Chemrec v Piteå. Tento výrobní systém pracuje naprosto bez problémů a možnost dodávky paliva ve velkém měřítku ve značné míře závisí na vhodném nabídkovém systému pro obnovitelná paliva. Bio-DME může být vyráběno i z jiných obnovitelných surovin. Největší výzvou do budoucnosti je vybudovat pro toto nové vozidlové palivo trh a infrastrukturu, a to vyžaduje investice.

Provozní testy budou pokračovat až do konce tohoto roku a budou následovat vyhodnocení, která stanoví životaschopnost budoucího trhu pro Bio-DME.

Dalšími dopravními společnostmi, které se studie účastní, jsou J-Trans, Bröderna Lindqvist Åkeri, BDX Företagen AB a Ragn-Sells. Tento projekt je podporován švédskou energetickou agenturou a sedmým rámcovým programem EU. Kromě společnosti Volvo Trucks, Chemrec a Preem jsou dalšími účastníky projektu společnosti Delphi, ETC, Haldor Topsoe a Total.

Fakta o Bio-DME:

Používá-li se jako palivo pro vznětové motory, poskytuje Bio-DME ve srovnání s konvenčním motorem stejně vysoké stupně účinnosti a generuje nižší hladinu hluku. V porovnání s motorovou naftou produkuje Bio-DME o významných 95 % nižší emise oxidu uhličitého. Navíc generuje velmi nízké emise pevných částic a oxidů dusíku. DME je plyn, ale při nízkém tlaku pouhých 5 barů se zkapalňuje. Dobře se s ním manipuluje, podobně jako s propanem. DME se může vyrábět ze zemního plynu, ale také z různých typů biomasy. Když se vyrábí z biomasy, nazývá se Bio-DME.
Z TZ Volvo Truck