Volvo Buses získala objednávku na 46 elektrických autobusů od Transdev
Transdev v Utrechtu a okolí nahradí do roku 2028 celou současnou autobusovou flotilu elektrobusy, převážně kloubovými a dvoukloubovými. Zakázku na 46 vozidel získalo Volvo Buses. Půjde o autobusy vyráběné s partnerem MCV. Foto Volvo Buses

Elektrické autobusy Volvo vyráběné ve spolupráci s egyptskou MCV pomohou elektrifikovat veřejnou dopravu ve městě Utrecht. Transdev v Provincii Utrecht v rámci nové koncese do roku 2028 nahradí současnou autobusovou flotilu 250 novými elektrobusy a 50 stávajících převezme.

 

Elektrické autobusy Volvo vyráběné ve spolupráci s egyptskou MCV pomohou elektrifikovat veřejnou dopravu ve městě Utrecht. Transdev v Provincii Utrecht v rámci nové koncese do roku 2028 nahradí současnou autobusovou flotilu 250 novými elektrobusy a 50 stávajících převezme.

 

Jsme nesmírně rádi, že nyní můžeme sdílet skutečnost, že na začátku tohoto roku si nás společnost Transdev vybrala jako partnera pro pokračování v elektrifikaci Utrechtu. Pracovali jsme spolu dlouhou dobu a je velmi obohacující vidět, že výsledkem je objednávka na 46 elektrobusů,“ říká Bas Dubois, výkonný ředitel Volvo Buses Benelux.

Nové autobusy se vyznačují zcela novým designem přední části vozu a také několika novými funkcemi pro zvýšení pohodlí a bezpečnosti řidiče. To zahrnuje nové stanoviště řidiče s dynamickým sdruženým přístrojem a přepracovaným ovládacím panelem. Jsou také vybaveny nejnovějšími systémy aktivní bezpečnosti od Volvo Buses se zaměřením na ochranu chodců a cyklistů.

Podvozek se bude vyrábět v závodě Volvo Buses ve švédském Borås a karoserie partnerem Volvo Buses, MCV v Egyptě. Je to dosud největší zakázka na kompletní elektrické autobusy Volvo od zahájení jejich spolupráce. Volvo 7900 Electric a kloubové Volvo 8900 Electric se má začít vyrábět v roce 2025.

Smlouva s Transdev navíc zahrnuje závazek využitelné energie (Usable Energy Commitment), podle kterého Volvo Buses garantuje potřebnou energii pro provoz autobusů na dalších deset let.

Abyste mohli provozovat elektrické autobusy, musíte vzít v úvahu několik různých parametrů, které ovlivňují spotřebu energie, a díky závazku pro použitelnou energii zajistíme, že Transdev získá energii, kterou potřebuje k provozu,“ říká Bas Dubois. "Celkově tato objednávka ukazuje důvěru společnosti Transdev ve Volvo Buses jako silného partnera pro provozování elektrifikované veřejné dopravy."

Autobusy mají být uvedeny do provozu v Utrechtu 14. prosince 2025. Transdev získal v Provincii Utrecht v Nizozemsku koncesi na veřejnou dopravu pokrývající autobusovou a lehkou železniční síť v centru města Utrecht a okolí provozovanou pod značkou U-OV v červnu 2024. Smlouva v hodnotě přibližně 1,7 miliardy eur trvá 10 let. Utrecht je jediným městem ze čtyř největších v Nizozemsku, Amsterdamu, Haagu a Rotterdamu, kde je veřejná doprava zadávána na základě výběrového řízení.

V rámci kontraktu Transdev nahradí do roku 2028 celou současnou autobusovou flotilu elektrobusy s nulovými emisemi (většinou kloubové a dvoukloubové), s celkovou investicí přes 350 milionů eur, včetně 250 nových elektrických autobusů a převzetí stávajícího vozového parku cca 50 elektrobusů. Nedávno oznámil objednávku na 96 elektrických autobusů Urbino také Solaris.

V městské zóně, kterou získal Transdev, síť zahrnuje 50 autobusových linek, které přepraví více než 30 milionů cestujících ročně. Kromě toho síť lehkých železnic v Utrechtu zahrnuje tři tratě o celkové délce 18,3 km a 54 vlakových souprav, které v roce 2023 přepraví více než 9 milionů cestujících.