Volvo a Daimler: Společný podnik na vývoj nákladních automobilů a autobusů s palivovými články

Autonomní subjekt dvou významných výrobců vznikne do konce roku. Po roce 2025 je v plánu sériová výroba vozidel. Cílem je podpořit cíle Green Deal.
Autonomní subjekt dvou významných výrobců vznikne do konce roku. Po roce 2025 je v plánu sériová výroba vozidel. Cílem je podpořit cíle Green Deal.
Volvo Group a Daimler Truck plánují založení společného podniku zaměřeného na nákladní automobily a autobusy s palivovými články. Obě společnosti oznámily 21. dubna 2020 podpis předběžné nezávazné dohody, konečná podoba se očekává ve třetím čtvrtletí a bude uzavřena před koncem roku 2020.

Záměrem Volvo a Daimler je «vyvinout, vyrobit a komercializovat systémy palivových článků pro  těžká vozidla a další použití. Daimler sloučí všechny své současné činnosti v oblasti palivových článků do společného podniku. Skupina Volvo získá 50% ve společném podniku za částku přibližně 0,6 miliardy EUR. Obě společnosti investují devítimístnou částku do vývoje systému palivových článků.»

"Společným cílem je nabídnout užitková vozidla s palivovými články v sériové výrobě v druhé polovině desetiletí," uvedly Daimler a Volvo.

Společný podnik dohodnutý oběma společnostmi bude fungovat jako nezávislý a autonomní subjekt, přičemž Daimler Truck AG a skupina Volvo budou i nadále konkurenty ve všech ostatních oblastech podnikání, uvedly ve společném prohlášení. "Spojení sníží náklady na vývoj obou společností a urychlí uvedení systémů palivových článků na trh u produktů používaných pro přepravu."

"Chceme založit společnost, která slouží nejen akcionářům, ale celému odvětví," řekl generální ředitel Daimler Trucks Martin Daum. "Koronavírus nás ještě více ke spojení přesvědčil," řekl generální ředitel Volvo Group Martin Lundstedt. Alliance Daimler a Volvo je otevřena dalším členům.

Tato iniciativa následuje krátce po spojení Nikola Motors a CNH Industrial Group, kteří v prosinci 2019 prezentovaly prototyp těžkého bateriového elektrického nákladního vozu Nikola TRE. Cílem partnerství je také výroba těžkých nákladních vozidel na vodíkový pohon, podle jejich prohlášení budou k dispozici do roku 2023.