VDL Bus & Coach zahájila stavbu nového centra na e-mobilitu
Od roku 2013, kdy VDL představila na veletrhu první Citea electric, předala zákazníkům tisíc elektrických autobusů. Foto VDL

Nizozemský výrobce dosáhl milníku v prodeji bateriových elektrobusů. V Roeseare postaví nový závod se zaměřením na elektromobilitu.
Nizozemský výrobce dosáhl milníku v prodeji bateriových elektrobusů. V Roeseare postaví nový závod se zaměřením na elektromobilitu.
V pondělí 7. února byla oficiálně zahájena výstavba nové továrny VDL Bus & Coach v belgickém Roeselare. Nahradí stávající závod v centru města. Výroba nové elektrické VDL Citea by měla začít 1. ledna 2023. Nový závod  bude centrem VDL pro e-mobilitu. V  energeticky neutrálním prostředí za použití „zelené“ technologie vyprodukuje více elektrických autobusů než dosud.

Nizozemský výrobce autobusů nedávno předal svůj 1 000. vyrobený elektrický autobus Citea. Jeho čistě elektrické modely jezdí v 11 zemích Evropy, tisíc předaných autobusů znamená 14% podíl na evropském trhu. Denně ujedou více než 200 000 kilometrů, od představení první Citea SLF-120 Electric v roce 2013 v Ženevě mají dohromady najely téměř 200 milionů kilometrů a ušetřily desítky milionů kilogramů. CO2. První elektrický autobus byl zařazen do provozu v Německu v roce 2015. V květnu 2021 oznámila VDL výrobu nové generace Citea electric.

VDL také oznámilo uzavření jednoho ze svých závodů. 1. února vyjel u brány závodu VDL Heerenvenu v Nizozemsku, poslední autobus, dvoudveřový VDL Citea LLE-115 Electric pro Transdev Nederland. S uvedením nové generace VDL Citea přichází také transformace organizace výroby. Montáž nové generace autobusů bude probíhat ve dvou lokalitách, ve Valkenswaardu v Nizozemsku a právě v Roeselare v Belgii.  Závod v Heerenveru sice nebude vyrábět autobusy, ale spolu s Van Wijnen se zaměří na moduly pro výstavu bytů pod názvem VDL Smart Spaces, což by mělo přispět k řešení nedostatku bydlení v Nizozemsku. V průběhu desetiletí v Heerenveenu vyrobili více než 13 000 asi 125 různých typů autobusů. VDL převzal závod v roce 1998 akvizí  Berkhof Jonckheere Groep.


VDL Bus & Coach zahájila stavbu nového centra na e-mobilitu
V pondělí 7. února2021 byla oficiálně zahájena výstavba nové továrny VDL Bus & Ciacg v Roeselare. Foto VDL