VDL Bus & Coach: "MaxiMile" výsledek nové generace Citea

V testu provedeném v Nizozemsku dosáhla nová generace Citea od VDL Bus & Coach pozitivního výsledku: více než 24 hodin nepřetržité jízdy, překonání vzdálenosti 500 kilometrů a splnění podmínek SORT-2.

V testu provedeném v Nizozemsku dosáhla nová generace Citea od VDL Bus & Coach pozitivního výsledku: více než 24 hodin nepřetržité jízdy, překonání vzdálenosti 500 kilometrů a splnění podmínek SORT-2.

Cílem testu „MaxiMile Challenge“ bylo poskytnout důkazy o slibech, které dala nová generace Citea: nejlepší ve své třídě, energeticky účinný, 100% elektrický městský autobus s maximálním poměrem účinnosti/dojezdu. Cíle stanovené pro tento test byly více než 24 hodin nepřetržité jízdy, překonání vzdálenosti více než 500 kilometrů a vytvoření realistických provozních podmínek v souladu s nasazením SORT-2.

VDL Bus & Coach nasadila pro tento test jedno z demo vozidel Citea nové generace. LF-122 s baterií o kapacitě 490 kWh byl zatížen na 16 500 kilogramů, aby simuloval realistický počet cestujících.

Guido Weijers, produktový manažer veřejné dopravy, řekl: "Otázka, kterou si trh vždy klade, je skutečná proveditelná vzdálenost. To je jeden z důvodů, proč provádíme tento test; abychom získali důvěru před nákupem a ukázali, že provádíme zkoušky a sdílíme výsledky. A samozřejmě chceme dosáhnout co nejlepšího výsledku. Pro provozovatele našich vozidel to však nemá žádnou přidanou hodnotu, pokud dodáme výsledek, jehož rozsah nevykresluje realistický obrázek. Místo toho chceme dokázat, že při nasazení způsobem, jakým naši zákazníci vozidlo využívají, naše nová generace Citea plní to, co slibuje. Proto mimo jiné vážení vozidla, důležitý je však také počet zastávek na kilometr a co nejrealističtější rychlost. Čím rychleji vozidlo jede s co nejmenším počtem zastávek, tím efektivnější je jeho spotřeba. To ale není cílem.“

Pro další realistický výsledek VDL Bus & Coach nasadila vozidlo na několik autobusových linek v Eindhovenu a okolí. Každá z tras UITP SORT představuje jiný rychlostní režim: SORT-1 se týká městského centra s průměrnou rychlostí 12 km/h; SORT-2 se týká městských tras s průměrnou rychlostí 18 km/h; SORT-3 se týká městské periferie s průměrnou rychlostí 25 km/h. Většina tras "MaxiMile Challenge" byla vedena na SORT-2 a některé trasy na SORT-1 a SORT-3, aby bylo dosaženo průměrného SORT-2. Vozidlo zastavilo na všech autobusových zastávkách na trase. Test také specifikuje změnu řidiče na nádraží v Eindhovenu po čtyřech po sobě jdoucích hodinách jízdy. Byly to nejteplejší dny pozdního léta; ve dnech 10. a 11. září bylo přes den kolem 30 stupňů Celsia, v noci klesla teplota na 21 stupňů Celsia.

Průběh testu: Začal ve VDL Bus & Coach v De Vest ve Valkenswaardu, kde se nová generace Citea s plně nabitou baterií 10. září ve 13 hodin ujala této výzvy.

Při prvním výměně řidiče v 17:00 dne 10. září urazila nová generace Citea vzdálenost 74 kilometrů a měla stav baterie 87 %. Ve 21:00 to bylo 146 ujetých kilometrů a kapacita baterie 72 %. V 1:00 11. září byla vzdálenost 222 kilometrů a zbytková kapacita baterie 57 %. Další výměna řidiče byla provedena v 5 hodin ráno s 302 kilometry na tachometru a nabitím baterie 44 %; v 9 hodin ráno byla kapacita baterie na 30 % při ujetých 374 kilometrech. Ve 13:00 byl splněn cíl 24 hodin, poslední výměna řidiče se uskutečnila s 12% zbývajícím nabitím baterie a ujetou vzdáleností 471 kilometrů. Kolem 15:00 vjela Citea do areálu společnosti VDL Bus & Coach ve Valkenswaardu s pouhými 3 % baterie.

Když test skončil v 15:14, vozidlo urazilo vzdálenost 546,7 kilometrů za celkem 26 hodin a 14 minut. Jednalo se o celkový průměr 1,4 zastávky na kilometr a průměrnou rychlost 20,84 kilometrů za hodinu.

Dosažení vzdálenosti téměř 550 kilometrů bez mezinabíjení, v tropických dnech pozdního léta a se simulovanou zátěží ukazuje, že nová generace Citea plní, co slibuje, uvádí VDL Bus & Coach. V rámci parametrů testu a výsledků je nejdůležitější délka jízdy v kombinaci s průměrnou rychlostí. VDL Bus & Coach se vědomě rozhodla zaměřit se na realistický scénář založený na provozních požadavcích svých zákazníků; proto dosažení více než 26 hodin jízdy, průměrné rychlosti nižší než 21 kilometrů za hodinu, počtu zastávek na kilometr a ujetých 546,7 kilometrů jako výsledek je ohromující úspěch. "Dokonce nad očekávání produktového managementu VDL Bus & Coach," říká Guido Weijers, produktový manažer veřejné dopravy.

"Baterie takové velikosti v našem testu v kombinaci s naší úrovní účinnosti ukazuje, že lze dosáhnout velmi vysoké vzdálenosti. To někdy umožňuje zákazníkovi vybrat si u našich produktů menší baterii, což má za následek cenu a snížení hmotnosti. Vysoká účinnost z těchto výsledků testů také zajišťuje, že se zákazníci již nebudou muset spoléhat pouze na rychlé nabíjení a omezená připojení. Nabízíme možnost „pomalého“ nabíjení nebo nabíjení přes noc."

Od roku 2012 bylo v Evropě registrováno více než 15 tisíc elektrických městských autobusů, VDL Bus & Coach byla v prvním pololetí 2023 celkově na čtvrtém místě s tržním podílem 8,8 % (1 338 autobusů). V prvním pololetí 2023 dosáhly registrace eletrických Citea pouze 25 ks (1% tržní podíl).