V příštím roce vyjede do ulic Lodže 52 nových autobusů Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Conecto G pro Lodž. Foto MPK

Společnost MPK Lodž si autobusy a servis od EvoBus Poska a Pekao pronajme na deset let.
Společnost MPK Lodž si autobusy a servis od EvoBus Poska a Pekao pronajme na deset let.
V březnu 2023 se v ulicích Lodže opět objeví nové autobusy Mercedes-Benz. Tentokrát půjde o 52 modelů modelu Conecto G, jehož nákup je realizován na základě  výběrového řízení Městského dopravního podniku v Lodži z března 2022. Vítěznou nabídku na desetiletý pronájem spolu se servisem kloubových autobusů Mercedes-Benz Conecto G předložilo konsorcium EvoBus Polska a Pekao Leasing. Podporu v dovybavení a dalších servisních služeb poskytne autorizovaný partner OMNIplus: EWT Automotive Polska. Smlouva byla oficiálně podepsána 26. července. Hodnota zakázky je téměř 194 milionů PLN (téměř 1 miliarda korun). Dále se zúčastnily konsorcia společností MAN a PKO Leasing a Solaris a Millenium Leasing s vyšší nabídkovou cenou.

Autobusy Mercedes-Benz Conecto G jsou moderní kloubové autobusy pro MHD. Celonízkopodlažní vozy jsou vybaveny čtyřmi dvoukřídlými dveřmi. Malý poloměr otáčení umožňuje bezpečné manévrování i v úzkých ulicích. Přední a zadní část vozidel je propojena unikátním systémem Mercedes-Benz Kink Protection System (ATC). Tato inovativní technologie zaručuje vysokou stabilitu a a pohodlné manévrování i při couvání. Podle výrobce jsou Conecto G díky nezávislému zavěšení přední nápravy extrémně ovladatelné a velmi pohodlné.

Kloubové autobusy Conecto přepraví až 135 cestujících, z toho 39 sedících, a místa pro kočárek a invalidní vozík. Vozidla plně klimatizovaná a také vybavená antibakteriálními filtry pro minimalizaci rizika šíření virů.

Vozy pohání nízkoemisní motory Mercedes-Benz OM 457 LA o výkonu 265 kW. Pro zvýšení bezpečnosti jsou budou vybaveny systémy nouzového brzdění (inteligentní brzdový asistent), který rozpozná riziko případné kolize, sníží rychlost vozidla nebo zcela zabrzdí, a sledování mrtvého úhlu pro pravou stranu vozidla - signalizující případnou kolizi s pevnými nebo pohyblivými překážkami při jízdě a odbočování vpravo.

S dosavadní obměnou vozového parku v Lodži vyřadili vozidla s vysokou podlahou. V posledních měsících se v ulicích objevilo 17 nových Volvo 7900 Electric a 22 kloubových a 29 sólo Solaris Urbino mild hybrid.


V příštím roce vyjede do ulic Lodže 52 nových autobusů Mercedes-Benz
První nové elektrické autobusy vyjely na linky v Lodži v březnu 2021. Celkem provozuje MPK 17 dvanáctimetrových Volvo 7900 Electric. Foto MPK
V příštím roce vyjede do ulic Lodže 52 nových autobusů Mercedes-Benz
Díky 51 mild hybridním Solaris Urbino vyřadilo MPK z provozu na přelomu roku 2021 poslední vysokopodlažní vozy. Foto MPK