V PID se od neděle 11. prosince změní jízdní řády hlavně na jih od Prahy
Dráha ze Sedlčan do Olbramovic (které v té době spadaly pod Votice) byla otevřena 1. října 1894. Na fotografii z archivu obce je nově otevřené nádraží v Kosově Hoře 30. září 1894.

Dokončení modernizace další části železničního koridoru z Prahy do Českých Budějovic a prací na koridoru Sudoměřice - Votice povede ke změnám na železnici i na autobusových linkách. Vlaky S98 jedoucí ze Sedlčan budou prodlouženy z Olbramovic až do Benešova.

 

Reklama

Dokončení modernizace další části železničního koridoru z Prahy do Českých Budějovic a prací na koridoru Sudoměřice - Votice povede ke změnám na železnici i na autobusových linkách. Vlaky S98 jedoucí ze Sedlčan budou prodlouženy z Olbramovic až do Benešova.

 

V souvislosti s celostátní změnou jízdních řádů v neděli 11. prosince dojde ke změnám jízdních řádů na železnici i na autobusových linkách v rámci Pražské integrované dopravy. Nový jízdní řád na železnici v pražské aglomeraci nabídne na všech trasách obdobný rozsah nabídky jako v předchozích letech. Na některých linkách se ale změní časy odjezdů spojů. Největší změny nastanou na trasách směřujících na jih, a to díky dokončení modernizace další části železničního koridoru z Prahy do Českých Budějovic. S tím souvisí i výraznější změny autobusových linek na Voticku. V ostatních částech Středočeského kraje dochází pouze k drobnějším změnám na základě požadavků jednotlivých měst, obcí či cestujících. Na vybraných linkách do Jihočeského, Královéhradeckého a Ústeckého kraje se také rozšíří platnost Tarifu PID.

S dokončením další části modernizace železničního koridoru se cesta mezi Prahou a Českými Budějovicemi zkrátí až o 15 minut. Kvůli tomu dojde k výraznějším časovým posunům odjezdů vlaků na linkách S9, R17 a R49. Drobné minutové posuny budou také na linkách S7 ve směru Beroun, S2/S22 ve směru Lysá nad Labem a R41 ve směru Kolín. Posunuty budou i návazné autobusy - pražských linek v Klánovicích, Uhříněvsi a Radotíně.

Ve Středočeském kraji dojde k největším změnám na Benešovsku. Vlaky S98 ze Sedlčan budou prodlouženy z Olbramovic až do Benešova místo linky S90, která bude posílena v úseku Olbramovice - Votice. Výrazného posílení se také dočká linka S99, která bude o víkendech jezdit mezi Benešovem a Vlašimí každou hodinu.

V oblasti Benešovska budou realizovány v souvislosti s dokončením stavebních prací na železničním koridoru v úseku Sudoměřice – Votice (včetně nového umístění vybraných železničních zastávek) zásadnější úpravy ve vlakových jízdních řádech v regionální i dálkové dopravě, které se promítnou z důvodu návazností i do jízdních řádů autobusových linek:

  • 401    V souvislosti s otevřením obchvatu Olbramovic zřízeny zastávky Olbramovice, Parcely – Olbramovice, žel. st. a Olbramovice, STS.
  • 451    Prodloužení linky (části spojů) o úsek Votice, aut. st. – Votice, žel. st. Rozšíření provozu v pracovní dny o úsek Sedlec-Prčice – Borotín.
  • 519    Pro 1 školní spoj v pracovní dny ráno do Sedlčan zřízena zastávka Štětkovice, Sedlečko.
  • 532    Výrazné posílení v úseku Votice, aut. st. – Votice, žel. st. – Votice, Beztahov včetně zavedení večerního provozu v pracovní dny. V úseku Jankov – Votice nově nejede přes Ratměřice a Odlochovice a nově jede všemi spoji přes Otradovice.
  • 550    Linka nově nejede do Olbramovic, žel. st., ale do Votic, žel. st. a všechny spoje jsou prodlouženy do zastávky Votice, Beztahov.
  • 556    Vybrané spoje jsou prodlouženy o úsek Votice, aut. st. – Votice, žel. st.
  • 558    V souvislosti s otevřením obchvatu Olbramovic zřízena zastávka Olbramovice, Parcely a zrušeny zastávky Olbramovice, Veselka a Olbramovice, STS.

 

Kromě větších změn v oblasti Voticka dochází také k některým dílčím úpravám jízdních řádů autobusových linek PID ve Středočeském kraji, především v návaznosti na změnu časových poloh vlaků. V Praze se časové posuny spojů nejvíce dotknou linek v oblasti Klánovic, Uhříněvsi a Radotína.

Systém PID se rozšiřuje o novou společnou linku s IREDO č. 853 (Městec Králové – Nový Bydžov). Na vybraných linkách také dochází ke změně počtu spojů, úpravě školních spojů a vzniká také několik nových zastávek.

Přehled všech změn na webu PID.


V PID se od neděle 11. prosince změní jízdní řády hlavně na jih od Prahy
Zatímco výpravní budova nádraží v Sedlčanech je od loňského roku opravena. Téměř 130 let staré nádraží v Kosově Hoře na opravu teprve čeká. Nevyužívanou bývalou čekárnu, dopravní kancelář a přilehlou zahradu zatím využívají skauti. Na jednokolejné lokální trati č. 223 byly v několika úsecích vyměněny kolejnice a rekonstruovány přejezdy. Obyvatelé sedmi obcí na trati budou mít od 11. prosince přímé spojení až do Benešova.