Ústecký kraj od nového roku zvýší ceny všech jízdenek DÚK

Zdražení jízdného se nejvíce dotkne krátkodobých jízdenek. Pro pravidelné cestující Kraj nabídne nové výhodné roční časové jízdné na DÚKapce nebo kartě.

Reklama

Zdražení jízdného se nejvíce dotkne krátkodobých jízdenek. Pro pravidelné cestující Kraj nabídne nové výhodné roční časové jízdné na DÚKapce nebo kartě.

Zvýšení cen jízdného v integrovaném systému Doprava Ústeckého kraje schválila Rada kraje. Od 1. 1. 2023 zdraží jednotlivé jízdné o 24%, jednodenní síťová jízdenka o 21%, 7denní jízdné o 16%, 30denní jízdné o 10% a 90denní jízdné o 8%.

Podle Ústeckého kraje je důvodem rychle rostoucí inflace a díky tomu i rostoucí náklady dopravců. Pro udržení komfortu a četnosti spojů je proto nutné zvýšit příjmy z jízdného. I tak za stejný rozsah provozu zaplatí Kraj dopravcům kvůli rostoucím cenám energií a pohonných hmot asi o 300 milionů více.

Zvýšení cen se dotkne nejvíce jednotlivého jízdného, pro pravidelné cestující se vyplatí pořídit si časovou jízdenku, které vyjdou i po zdražení výhodněji. Další variantou jak ušetřit bude i nová roční časová jízdenka, která vyjde levněji proti nákupu čtyř 90denních jízdenek za současnou cenu. Kdo si roční časovou jízdenku pořídí, vyhne se zdražení úplně. Roční jízdenka bude k dispozici pouze v mobilní aplikaci DÚKapka nebo k nahrání na kartu v informačních kancelářích dopravců.

Do Tarifu DUK přibude ještě další novinka. Nově bude možné využívat jednotlivé jízdné i jako tzv. zpáteční jízdenky v době časové platnosti jednotlivé jízdenky.

V polovině prosince dojde celorepublikově a tedy i v Ústeckém kraji k pravidelné úpravě jízdních řádů, a už od 1. prosince vyjede ve třech západních oblastech Ústeckého kraje nový dopravce - společnost Umbrella. Do provozu se také chystají modernizované vlakové jednotky v barvách DÚK.