a zástupci obcí o redukci dopravní obslužnosti na autobusových linkách v kraji.
a zástupci obcí o redukci dopravní obslužnosti na autobusových linkách v kraji.
www.kr-stredocesky.cz - 29. ledna 2011, proběhlo jednání zastupitelstva Středočeského kraje, kde jediným hlavním bodem bylo téma zajištění dopravní obslužnosti na autobusových linkách v kraji.

Zastupitelé byli informováni o průběhu neobjednání vybraných spojů základní dopravní obslužnosti na autobusových linkách Středočeského kraje z důvodu přidělení snížených finančních prostředků pro rok 2011 z důvodu vládních škrtů.

Dne 1.12.2010 schválilo Zastupitelstvo Středočeského kraje rozpočet pro rok 2011. V kapitole 04 doprava došlo u položky zajištění základní dopravní obslužnosti autobusovou dopravou k meziročnímu ponížení částky o 180 mil. Kč, což odpovídá ponížení finančních prostředků oproti roku 2010 cca o 25% a je jedním z důsledků vládních škrtů a menší dotace na veřejnou dopravu.

Na základě přidělených finančních prostředků zpracoval Odbor dopravy (OD) Středočeského kraje (SK) tato opatření:

- navýšení tarifu na území SK cca o 20% od 1.1.2011, kde se předpokládá zvýšení tržeb cca o 10%, toto opatření předpokládá úsporu cca 50-60 mil. Kč v roce 2011

- dalším nezbytným opatřením je neobjednání nevyužitých spojů (přepravujících minimální množství cestujících, popřípadě náhodných cestujících) a některých souběžných spojů s vlaky na vybraných autobusových linkách

- prověření nákladových položek a určení výše cen dopravních výkonů u jednotlivých dopravců

Více na www.kr-stredocesky.cz