Solaris získal další zakázku do Barcelony

Až 87 hybridních autobusů Urbino 12 vyjede do ulic metropolitní oblasti Barcelony od příštího listopadu. Španělsko je pro Solaris jedním z klíčových trhů.
Až 87 hybridních autobusů Urbino 12 vyjede do ulic metropolitní oblasti Barcelony od příštího listopadu. Španělsko je pro Solaris jedním z klíčových trhů.
Solaris získal zakázku na 87 hybridních autobusů, které budou používány v Barceloně a okolních 36 čtvrtích a obcích. Hybridní vozový park bude vlastnit AMB (Area Metropolitana de Barcelona), která spravuje městskou dopravu v metropolitní oblasti hlavního města Katalánska. Nízkoemisní hybridní Urbina budou zákazníkům dodávána od příštího listopadu.

12metrová hybridní Urbina se připojí ke 30 identickým modelům, které AMB objednala v březnu 2021. Tato investice navazuje na politiku přijatou největším katalánským městem na nákup pouze vozidel s nízkými nebo nulovými emisemi v roce 2021. Výběrové řízení řídil místní dopravce TMB (vlastněný AMB), ale nově objednané autobusy Solaris se stejně jako předchozích 30 vozidel připojí k vozovému parku AMB a bude obsluhovat celou metropolitní oblast Barcelony.

Všechna objednaná vozidla budou vybavena podobně,jako ta z předchozí zakázky. K dispozici bude hybridní pohonný systém složený z elektrického trakčního motoru a spalovacího motoru Euro VI o výkonu přes 150 kW. Autobusy budou vybaveny superkondenzátory, které ukládají a využívají rekuperovanou energii. S tímto systémem mají nižší spotřebu energie i nižší emise. K tomu přispívá i systém Arrive & Go, který při dojezdu k zastávce vypne motor a při odjezdu jej zapne. V tomto režimu na sebe vozy upozorňují zvukovými signály.

Samozřejmostí v Barceloně je celovozová klimatizace, USB porty, moderní informační systém pro cestující s bílými LED nápisy. Pro bezpečnost cestujících budou plastové části sedadel opatřeny antibakteriálním nátěrem. Řidiči zlepší viditelnost kamery místo bočních zrcátek a budou mít kabinu uzavřeného typu. Za kontrolu a pomoc při ekonomické jízdě bude zodpovědný systém Eco Driver Advisor.

V současné době jezdí v metropolitní oblasti Barcelony více než 100 autobusů Solaris - téměř 90 hybridních a 19 elektrických. Španělský trh je pro Solaris, pokud se týká ekologických vozidel, jeden z klíčových.