Solaris Urbino hydrogen testují v Poznani
Solaris Urbino Hydrogen jezdí ve zkušebním provozu u Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne v Poznani. Foto Solaris

Po Rakousku, Itálii a Německu přijel autobus Solaris na vodík poprvé na zkušenou do Polska. Dorazí také do některého z našich měst?
Po Rakousku, Itálii a Německu přijel autobus Solaris na vodík poprvé na zkušenou do Polska. Dorazí také do některého z našich měst?
Nejnovější produkt od Solaris po testování v rakouských městech Graz a Klagenfurt, v Bolzanu v Itálii a v Německu u provozovatelů veřejné dopravy ve Frankfurtu, Kolíně nad Rýnem a Wuppertalu byl ve středu 18. září představen u společnosti Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne v Poznani. Jde o jeho premiéru na polském trhu.

Ekologické Urbino plně zapadá do koncepce mnoha evropských měst, která se snaží o co nejšetrnější veřejnou dopravu k životnímu prostředí. Jedinými „vedlejšími produkty“ vznikajícími při provozu vodíkového autobusů je teplo a pára, díky tomu je jedním z nejekologičtějších vozidel na trhu.

V našich podmínkách je zatím provoz autobusů na vodík problematický z důvodu neexistence plnících stanic. Tzv. vodíková mobilita je sice součástí Národního akčního plánu čisté mobility a Ministerstvo dopravy podpořilo výstavbu vodíkových plnících stanic (celková částka 250 milionů korun na 6 vodíkových stanic), jejich výstavba je však zatím ve fázi příprav. První stanice by měla být otevřena za rok v Litvínově, reálný termín je spíše pozdější. Další stanice v Praze a Brně jsou plánovány až na rok 2021. Nejdále v přípravách vodíkové mobility je zřejmě Moravskoslezský kraj, který se chce stát "vodíkovým regionem", plnící stanice má stát v Ostravě. V provozu mají být desítky autobusů a dokonce vlak.


Solaris Urbino hydrogen testují v Poznani