Skotská vláda podpoří nákup elektrických autobusů
Skotská vláda finančně podpoří nákup 172 e-busů BYD ADL vyrobených v místní továrně ADL ve Falkirku. Foto ADL

Výrobce Alexander Dennis Limited ADL dodá provozovatelům veřejné dopravy ve Skotsku v rámci druhého kola finanční podpory státu 172 e-busů BYD ADL.
Výrobce Alexander Dennis Limited ADL dodá provozovatelům veřejné dopravy ve Skotsku v rámci druhého kola finanční podpory státu 172 e-busů BYD ADL.
Alexander Dennis Limited (ADL) je zařazen do programu Ultra-Low Emission Bus na přidělení dalších 40,5 milionu GBP (asi 1,3 miliardy korun) na podporu financování autobusů s velmi nízkými emisemi provozovatelům autobusů.  

Iniciativa pomáhá autobusovým společnostem investovat do elektrických vozidel a přidružené infrastruktury, podporuje zotavení z pandemie koronaviru, přispívá ke zlepšení kvality ovzduší a prosazuje skotské ambice v bezemisní ekonomice.

Financování bude poskytnuto provozovatelům na základě konkurenčního výběrového řízení. Návrh ADL jako předpokládaným dodavatelem 172 autobusů s nulovými emisemi byl úspěšný a výrobce nyní bude spolupracovat s vybranými dodavateli na dokončení kontraktů. Postaví je ve Falkirk ve spolupráci s BYD, partnerem pro elektrické autobusy ve Velké Británii a Irsku.

Další autobusy následují po prvním kole financování ze září 2020, které umožnilo provozovatelům objednat 35 elektrických autobusů BYD ADL.

Prezident a generální ředitel ADL, Paul Davies, uvedl: „Skotská vláda jde příkladem v podpoře závazku investovat do čistších a zelenějších autobusů a jsme rádi, že nabídka na 172 našich elektrických autobusů byla úspěšné. Tyto autobusy s nulovými emisemi budou postaveny v naší továrně ve Falkirku, a proto zajistí, že investice skotské vlády zůstane v tuzemsku, a kromě jiného i podpoří kvalifikovaná pracovní místa. Těšíme na spolupráci s úspěšnými provozovateli, se kterými domluvíme podmínky tak, aby vozidla byla rychle v provozu."

Během několika dní po zařazení do programu skotské vlády získalo partnerství BYD ADL dosud největší objednávku na e-busy ve Skotsku. Provozovatel First Bus objednal 126 autobusů s nulovými emisemi pro město Glasgow. Všechny jsou částečně financovány z programu Ultra-Low Emission Bus.

First Bus se rozhodl pro 91 dvoupodlažních autobusů BYD ADL Enviro400EV, z nichž každý bude dlouhý 10,8 m, a 35 jednopodlažních BYD ADL Enviro200EV o délce 11,6 m. Všechny budou do sítě městských autobusů v Glasgow uvedeny do března 2023.

Připojí se ke dvěma BYD ADL Enviro200EV, které jsou v provozu od ledna 2020, a ke 22 podobným jednopodlažním autobusům objednaným v únoru 2021. Ty mají být dodány před konferencí OSN o změně klimatu COP26, která proběhne od 1. do 12. listopadu právě v Glasgow. Flotila 150 elektrických autobusů společnosti First Bus v největším skotském městě bude umístěna v depu Caledonia, kde budou v noci nabíjeny.

First Bus v souladu s vládní Strategií bude mít celou flotilu autobusů do roku 2035 bez emisí. Celou velkou zakázku bude ADL zajišťovat v továrně ve městě Falkirk a investice tak podpoří místní ekonomiku.



Skotská vláda podpoří nákup elektrických autobusů
First Bus objednal od BYD ADL 126 autobusů s nulovými emisemi pro město Glasgow. Všechny jsou částečně financovány z programu Ultra-Low Emission Bus. 35 autobusů bude jednopodlažních. Foto ADL