Sdílená kola s Lítačkou využilo v loňském roce 34 tisíc lidí

V roce 2022 využilo k jízdě po Praze půjčené kolo přes PID Lítačku 34 tisíc lidí. Patnáct minut je dvakrát denně zdarma.

Reklama

V roce 2022 využilo k jízdě po Praze půjčené kolo přes PID Lítačku 34 tisíc lidí. Patnáct minut je dvakrát denně zdarma.

Celkový počet výpůjček přesáhl 567 tisíc, přičemž 81 % lidí používá tuto službu opakovaně. Ukázalo se, že kombinace veřejné dopravy a sdílených kol má pro cesty po Praze smysl a že lidé používají sdílená kola jako rychlou a výhodnou možnost, jak se dostat do cíle své cesty.

Sdílená kola, která lze zdarma použít pro návazné cesty po Praze, provozují na základě smlouvy s Hl. m. Prahou provozovatelé Rekola a Nextbike. Pro půjčení kola stačí mít platný elektronický předplatní kupon PID pro Prahu a propojit si aplikace Rekola nebo Nextbike s účtem v PID Lítačce.

Celkový počet jízd za rok 2022 se vyšplhal na 567 264, průměrně lidé vykonali za každý den včetně zimních měsíců 1 554 jízd. Rekordním měsícem byl srpen, kdy si kolo půjčilo 12 618 lidí. Nejvíce jízd z celého roku za jediný den bylo 23. června (3 239), lidé si však kola půjčují i v zimních měsících (každý měsíc cca 5 tisíc lidí). Nejčastější délka jedné výpůjčky se pohybuje mezi 4 a 8 minutami.

Naprostá většina lidí používá tuto službu opakovaně, přes 36 % lidí si půjčilo kolo více než desetkrát. Nejvíce si lidé kola půjčují ve všední dny, konkrétně v úterý až čtvrtek, o víkendech je pak počet výpůjček zhruba poloviční. Během dne je pak největší špička mezi 6. a 7. hodinou ranní a mezi 15. a 16. hodinou odpolední.

I nadále platí, že největší zájem o sdílená kola je v oblasti Holešovic, Karlína, historického centra Prahy a Dejvic. Významný je také Smíchov, Podolí, okolí Palmovky a obecně lokality kolem vltavských břehů.

Všichni pražští operátoři sdílených kol a koloběžek také ve spolupráci s jednotlivými městskými částmi společně pracují na zlepšení dostupnosti kol i v okrajových částech Prahy, primárně u jednotlivých stanic metra. Přestože je vyjednávání o zřízení nových míst pro odkládání sdílených dopravních prostředků někdy velmi obtížné, spořádaně zaparkovaná kola přinášejí bezpečí a dobrý pocit pro všechny. Aktuálně je možné si sdílené kolo v rámci Benefitního programu PID Lítačka zdarma zapůjčit či vrátit u 53 stanic metra, což činí 87 % všech stanic metra v Praze.  

Jak to funguje?
Prvních 15 minut zdarma od vypůjčení kola může využít každý majitel platné elektronické předplatní jízdenky pro území Prahy (nahraný na kartě Lítačka, v mobilní aplikaci PID Lítačka nebo na platební kartě či In Kartě Českých drah), který svůj aktivní účet v Lítačce propojí s aplikacemi provozovatelů sdílených kol Rekola nebo nextbike, a to až dvakrát denně.

Pro vypůjčení kola je potřeba mít staženou mobilní aplikaci poskytovatele služby sdílených kol, ve které je pro první vypůjčení nutné propojit účet v rámci bikesharingu s účtem uživatele v systému PID Lítačka. Po úspěšném propojení účtu Lítačky a bikesharingu je každé další zapůjčení kola velice snadné, systém si propojení s Lítačkou, a tudíž i nárok na bezplatnou čtvrthodinu až čtyřikrát denně u jakéhokoli poskytovatele pamatuje.

Plánování cesty na kole po městě ještě více usnadní bezplatná aplikace Na kole Prahou. Aplikace najde podle zvolených kritérií nejlepší trasu, nabídne řadu praktických tipů a rovněž názorně ukáže, jak daleko lze ze zvoleného místa dojet za 10 min. Uživatel se tak může ujistit, že využití služby sdíleného kola s Lítačkou je pro jeho nadcházející cestu tou nejlepší volbou.