Safra získala zakázku na HYCITY
V Dunkergue jezdí barevné autobusy zcela zdarma. Foto SAFRA

Výrobce autobusů na vodíkový pohon SAFRA vyhrál výběrové řízení na dodávku deseti autobusů do města Dunkerque (Dunkerk) na severu Francie.

Výrobce autobusů na vodíkový pohon SAFRA vyhrál výběrové řízení na dodávku deseti autobusů do města Dunkerque (Dunkerk) na severu Francie.

Communauté Urbaine de Dunkerque vybralo autobus SAFRA nové generace HYCITY®, 12metrů, 3dveřovou verzi. Všechny vozidla budou v provozu v roce 2024. Smlouva je doplněna 3 letou smlouvou o úplné údržbě vozidel, a následně o podpoře servisu.

Vodíkové autobusy jsou určeny pro síť veřejné dopravy DK'BUS. Provoz zajišťuje STDE (Société des transports de Dunkerque et extensions), součást skupiny TRANSDEV, 162 autobusy, z nichž 98 jezdí na bioCNG a 3 jsou elektrické. Communauté Urbaine de Dunkerque se v roce 2018 rozhodla zpřístupnit veřejnou dopravu zcela zdarma a zviditelnit ji prostřednictvím barevných autobusů.

Město aktivně pracuje na přeměně svého vozového parku na nulové emise a při dekarbonizaci své průmyslové přístavní zóny spoléhá na rozvoj vodíkové technologie. Jeho strategie je založena na výrobě velmi velkého objemu vodíku, který nahradí fosilní paliva a znovu využije zachycený zbytkový CO2. Vyrobený vodík bude používán také pro 10 městských autobusů.

Nákup částečně financuje ADEME (Francouzská agentura pro ekologickou transformaci) v rámci "2021 AAP Ecosystèmes territoriaux H2".

Vozidlo HYCITY® je novou generací vodíkových autobusů navržených a vyrobených SAFRA a navazuje na svého předchůdce Businova H2, který je v provozu od roku 2018 v několika francouzských městech. Palivový článek vyvinula společnost Symbio, společný podnik Michelin a Faurecia. Hnací ústrojí HYCITY® se skládá ze 6 nádrží Plastic Omnium typu 4 s celkovou kapacitou 35 kg vodíku; palivový článek o výkonu 45kW (užitný výkon 30kW); baterie NMC o výkonu 30 kW a kapacitě 130 kWh; náprava je poháněná dvěma motory po 125 kW.