ROPID: Začíná cyklistická sezóna - jak cestovat s kolem v PID

Spolu s jarním počasím začíná i další cyklistická sezóna. Jedním z cílů Pražské integrované dopravy je trvale udržitelný život ve městech, a proto podporuje také cyklistickou dopravu.
Spolu s jarním počasím začíná i další cyklistická sezóna. Jedním z cílů Pražské integrované dopravy je trvale udržitelný život ve městech, a proto podporuje také cyklistickou dopravu.
Díky umožnění přepravy kol, většinou bezplatně, se snaží PID pomoci cyklistům překonávat nejen přírodní překážky (kopce, vodní toky, neprostupný terén), ale i překážky způsobené silnou intenzitou dopravy ve městě. „I přes pokračující budování sítě cyklistických tras v Praze je stále mnoho míst, kterým je radno se na kole vyhnout. A právě ucelený systém Pražské integrované dopravy pomáhá i těm méně zdatným cyklistům nebo rodinám s dětmi překonat překážky a dostat se do míst, kam by se normálně dostávali jen obtížně,“ uvádí Pavel Procházka, pověřený řízením organizace ROPID.

V systému PID je možno přepravovat kola v metru, na železnici, ve vybraných tramvajích, na přívozech a také na speciálních linkách (cyklobus, cyklovlak, Airport Expres). Kromě vlaků a cyklobusu je přeprava jízdních kol bezplatná – ve vlacích se kola přepravují za Tarif ČD.

metru je možné přepravovat kola neomezeně, ale pouze na zadní plošině každého vozu soupravy, a to maximálně po dvou kolech. Ve většině vlaků linek Esko je přeprava kol umožněna formou spoluzavazadla – cyklista cestuje s kolem, sám si ho nakládá i vykládá. Na přívozech se kola přepravují bez omezení – cyklisté mohou využít všech pěti lodních linek (P1 – P5), spojujících vltavské břehy.

Od prosince 2008 ROPID ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy rozšířil možnost přepravy kol v tramvajích. Ke stávajícím úsekům do pražských kopců (Barrandov, Modřany, Divoká Šárka a Kobylisy) přibyly nové úseky od Anděla do Řep, z Vozovny Střešovice na Petřiny a z Palmovky přes Krejcárek na Ohradu a Spojovací. Do tramvají lze v těchto úsecích nastupovat pouze ve směru z centra, a to ve všední dny v období slabého provozu (mezi 20. a 6. hodinou) a o víkendech neomezeně. Z důvodu umožnění přepravy osobám na invalidním vozíku je zakázána přeprava kol ve spojích vyznačených v jízdním řádu symbolem invalidního vozíku.

Poslední březnový víkend vyjede na svoji trasu již třetím rokem Cyklovlak, který bude jezdit až do října každý víkend v počtu dvou párů spojů v trase Praha Masarykovo nádraží – Hostivice – Podlešín – Slaný. Během letošní sezóny proběhne cca dvouměsíční výluka na trati v oblasti Dejvic, což si vynutí úpravu jízdního řádu cyklovlaku během této výluky.

„Již tradiční záležitostí bude provoz Cyklobusu PID, který vyjede v sobotu 4. dubna v tradičním rozsahu. To znamená každý nepracovní den pětkrát od dobřichovického nádraží až k brdským vrcholkům do Kytína denně v každém směru,“ popisuje Tomáš Prousek, specialista ROPIDu na cyklistickou dopravu. Od letošního roku díky posílení a úpravě jízdního řádu linky S7 cyklobus navazuje na vlaky z obou směrů. Tím nabídne své služby i berounským cyklistům.

Pro lepší informování veřejnosti vydá ROPID začátkem dubna informační brožuru o možnostech cestování s jízdním kolem prostředky Pražské integrované dopravy včetně přehledného plánku. Tato brožura bude dostupná v infocentrech v Praze a Středočeském kraji, na vybraných železničních stanicích a samozřejmě také volně ke stažení na webu organizace ROPID

TZ ROPID