Reklama
V pondělí 24.6.2008 byl Radou hlavního města Prahy schválen návrh na úpravu tarifu Pražské integrované dopravy s platností od 1. srpna 2008. Jedná se pouze o drobné úpravy související s postupným přechodem na elektronické jízdné. Hlavní změnou je zjednodušení tarifních kategorií, snížení ceny přenosné roční jízdenky a víkendové zvýhodnění pro rodiny s dětmi.

Navrhovaná změna tarifních kategorií v souvislosti se zavedením elektronického jízdného představuje zjednodušení dokládání nároku na slevu pro většinu uživatelů předplatních jízdenek. Pro nově zavedené kategorie Junior 15 -19 let a Senior 60 - 70 let se výrazně zjednodušuje dokladování nároku na slevu. Od uživatelů, kteří budou mít nárok na slevu v kategorii Junior 15 až 19 let, nebude vyžadováno potvrzení o studiu. Povinnost dokládat studium se zužuje pouze na studenty od 19 do 26 let. Cena předplatních jízdenek pro kategorii Junior bude stejná jako dnešní kategorie Student 15 - 26 let.

Nově zaváděná kategorie Senior 60 - 70 let je obdobným zjednodušením pro seniory. Pro nárok na tuto slevu je postačující pouze doložení věku, nikoli předložení potvrzení o pobírání starobního či plného invalidního důchodu, popřípadě předložení rozhodnutí o přiznání těchto důchodů. Stávající kategorie Důchodce se ruší, avšak slevy přiznané do 31.7.2008 zůstávají v platnosti. Ceny časových jízdenek v kategorii Senior i rozsah pásmové platnosti budou stejné jako u dosavadní kategorie Důchodce. Pro další případy je zavedena kategorie Sociální potřebnost, která se týká především osob pobírajících plný invalidní důchod, sociálně slabých občanů a dalších osob hodných zřetele obdobně jako tomu bylo v kategorii Důchodce.

Nové tarifní kategorie budou pro většinu cestujících zjednodušením a vstřícným krokem. Výrazně se zjednoduší i systém přepravní kontroly, zejména u seniorů, kdy se hranice odchodu do důchodu mění a dokládání nároku na slevu je komplikované.

Další novinkou je možnost bezplatné přepravy dítěte do 15 let věku na území Prahy o sobotách, nedělích a svátcích. Každý držitel plnocenné časové jízdenky PID může vzít s sebou bezplatně jedno dítě do 15 let věku. Pro případnou kontrolu je však nutné doložit věk dítěte.

Nově se také snižuje cena 365denní přenosné jízdenky z 6 750 Kč na 6 100 Kč, přičemž tato jízdenka bude nově klouzavá, čili s volitelným počátkem platnosti od libovolného dne v roce.

TZ ROPID