Změna systému zastávek „na znamení“ od 3.1.201. Rozšíření počtu těchto zastávek.
Reklama
Změna systému zastávek „na znamení“ od 3.1.201. Rozšíření počtu těchto zastávek.
Od 3.1.2011 dojde ke změně způsobu zastavování v zastávkách s charakterem „na znamení“ a následně k rozšíření jejich počtu. Nový systém, který úspěšně funguje v mnoha českých městech (např. Brno, Ostrava, Olomouc, Liberec, Jablonec nad Nisou) a také v okolních evropských zemích (Německo, Rakousko, Maďarsko), přinese zvýšení plynulosti a rychlosti dopravy a také zlepšení tepelné pohody v autobusech v zimních měsících. Navíc již nebudou muset cestující na těchto zastávkách mávat. Cestující na zastávkách na znamení budou mít větší jistotu, že jim autobus zastaví a eliminují se případy, kdy cestující přehlédl přijíždějící autobus a ten mu následně nezastavil. I když budou díky novému systému řidiči autobusů zastavovat v zastávkách na znamení častěji, zvýšením počtu takových zastávek cca o 160 v Praze a cca o 50 mimo Prahu dojde k celkovému zrychlení dopravy.
Praktické rady, jak se chovat v zastávkách na znamení
Chci nastupovat:

- nemusím na řidiče mávat, stačí stát na zastávce tak, aby mě řidič viděl (řidič je povinen zastavit v zastávce vždy, nachází-li se v jejím prostoru viditelně jedna nebo více osob, zároveň musí zastavit, pokud již v zastávce zastavil jiný autobus a cestující by mohl být přehlédnut)

Chci vystupovat:

- stisknu tlačítko „znamení k řidiči“ umístěné na přidržovacích tyčích dostatečně včas, aby řidič stihl bezpečně zastavit (před každou zastávkou na znamení na ni upozorňuje akustický hlásič, v případě, že hlášení zastávek z nějakého důvodu nefunguje, je povinen řidič zastavit v takové zastávce vždy)

Úplný seznam nových zastávek „na znamení“
na_znameni_praha.pdf
na_znameni_region.pdf
nebo na www.ropid.cz

TZ ROPID