příměstských autobusových linek.
Reklama
příměstských autobusových linek.
Od prosincových změn jízdních řádů připravil Koordinátor ODIS s.r.o. pro cestující novinku týkající se zastávkových jízdních řádů.

Na všech příměstských autobusových jízdních řádech je zobrazen v pravém dolním rohu tzv. "QR kód", který představuje v poslední době v mnoha oblastech běžného života inovativní formu komunikace se zákazníkem. Tímto kódem je umožněno, aby si cestující s "chytrým telefonem" pomocí některé z bezplatných aplikací čteček QR kódů stáhl do svého telefonu konkrétní jízdní řád v pdf formátu. Takto může mít cestující jednoduchou cestou staženy své oblíbené linky. Nemusí tak kupovat knižní jízdní řád s mnoha linkami, které nevyužívá, či se zdlouhavě připojovat k vyhledávači spojení, nebo hledat svůj jízdní řád na webových stránkách mezi mnoha dalšími jízdními řády. Jednoduše jej bude mít pro příště stažen přímo v mobilu.

V budoucnu se počítá s využitím těchto QR kódů k zobrazení aktuálních odjezdů nejbližších spojů z konkrétní zastávky. Po zřízení krajského dispečinku a vybavení všech vozidel zařízením GPS pro sledování aktuální polohy, bude cestující na zastávce po optickém načtení kódu do mobilního telefonu přesměrován na webovou stránku s odjezdy z konkrétní zastávky včetně aktuálního zpoždění. Bude tak zpřístupněna informace o aktuální poloze vozidla i těm cestujícím, kteří nebudou zrovna stát a čekat na svůj spoj na investičně nákladné zastávce s elektronickým zobrazováním odjezdů linek.

TI KODIS