První projekt e-mobility pro VDL Bus & Coach v Itálii

VDL oznámilo svůj první italský „elektrický“ projekt v Miláně. Jeho autobusy Citea SLF-120 budou v provozu u Arriva Italia v okolí letiště Malpensa.
VDL oznámilo svůj první italský „elektrický“ projekt v Miláně. Jeho autobusy Citea SLF-120 budou v provozu u Arriva Italia v okolí letiště Malpensa.
Klimatický cíl severoitalského Milána je přeměna autobusové flotily do roku 2030 na nulové emise. Nizozemské VDL se připojuje svými čtyřmi autobusy Citea SLF-120 Electric, které budou v provozu mezi parkovišti, terminány 1 a 2 a Cargo City na letišti Milano-Malpensa. Jedná se o první projekt e-mobility VDL Bus & Coach v Itálii a o spolupráci mezi Arriva Italia s.r.l., Air Pullman S.p.A. a Autolinee Varesine s.r.l.

Alex de Jong, z VDL Bus & Coach, říká: „S našimi elektrickými autobusy usilujeme o lepší klima a čistší a tišší město. Milán je další město s velkou vizí udržitelnosti, které využije naše znalosti v evropské e-mobilitě. Jsme na to samozřejmě hrdí. V Itálii bychom chtěli ukázat, že jsme spolehlivým partnerem, který dodává nejen autobusy, ale i celou infrastrukturu nabíjení.“

Každý autobus Citea SLF-120 Electric bude vybaven baterií o výkonu 85 kWh. Samozřejmostí už je Wi-Fi a USB zásuvky.

Nabíjecí zařízení pro autobusy VDL dodá opět nizozemská společnost Heliox. Pro rychlé nabíjení nainstaluje 300 kW rychlou nabíječku a v depu nabíječky pro dva autobusy najednou výkonem 30 kW nebo jeden 60 kW.

Pro VDL Bus & Coach není nasazení autobusů v Milano-Malpensa prvním „letištním projektem“. VDL Futury jezdí mezi letištěm a městem v Dubaji a v Reykjavíku (Island). V Schipholu, největším letišti v Nizozemsku, letos se připojí 8 autobusů Citea SLFA-181 Electric na letišti v Oslo v Norsku.

Mezinárodní letiště Milano-Malpensa se nachází asi 45 km severozápadně od centra Milána. Je i největším cargo letištěm v Itálii.

VDL