Program Green Bus v Maďarsku má podpořit přechod ke klimatické neutralitě
eCitaro s logem Inter Traction Electrics Kft s délkou 12,1 metru s 34 sedadly, 52 místy na stání a místem pro invalidní vozík jezdí v září ve městě Debrecen. Foto Magyarbusz

Díky vládnímu programu by za deset let měla být polovina autobusů ve větších městech elektrická. Zájem mají velcí výrobci, do pilotního projektu se hlásí také SOR Libchavy.
Díky vládnímu programu by za deset let měla být polovina autobusů ve větších městech elektrická. Zájem mají velcí výrobci, do pilotního projektu se hlásí také SOR Libchavy.
Maďarský vládní program Green Bus by měl v příštích deseti letech přispět k přeměně 50% konvenčních autobusů v největších maďarských městech na nízkoemisní. Podle ministra inovací a technologií László Palkovicse je ekologická doprava klíčovou součástí vládního závazku dosáhnout v roce 2050 klimatické neutrality v zemi.

Podle vládního nařízení bude maďarským městům s více než 25 000 obyvateli zakázán nákup jiných než bezemisních autobusů pro veřejnou dopravu, vláda se zároveň zavázala na financování elektrických autobusů podílet.

Palkovics uvedl, že v příštích deseti letech vláda pomůže městům celkem 36 miliardami forintů (cca 2,6 miliardy korun). Spoluúčast vlády by mohla překročit původně plánovaných 20% ceny . Green Bus bude zaměřen hlavně na podporu domácí výroby autobusů, uvedl Palkovics , s tím, že do programu se již přihlásilo osm subjektů.

Pilotní projekty Green Bus byly zahájeny v Debrecínu, Kaposváru, Kecskemétu, Békéscsabě, Székesfehérváru, Ostřihomi, Zalaegerszegu, Nyíregyháze a v oblasti elektrárny Mátra, každé z míst získalo na nákup elektrických autobusů 800 milionů forintů (cca 58 mil. korun).

Do projektu Green Bus se podle serveru Magyarbusz přihlásili kromě domácích také výrobci z Nizozemska, Polska, Německa, Turecka, Číny a zájem má také SOR Libchavy. SOR nám zájem o zapojení do Green Bus potvrdil, zatím čeká na vyjádření, zda bude vyzván k testování elektrobusů.

První pilotní projekt testování začal 1. září ve městě Debrecen, kam dorazil Mercedes-Benz eCitaro. Obyvatelé města mají možnost měsíc nový elektrobus vyzkoušet.  Svůj nový ebus pošle do Maďarska také německý MAN. Lion's City 12 E se zúčastní pilotního projektu v rámci své tour po Evropě.  O zakázky se bude ucházet také čínský BYD se svými 12 i 18 metrovými ebusy, ten má v maďarském Komárom montážní závod a o zakázky na "domácí" půdě bude určitě usilovat.