www.novinky.cz: 8 let dostal řidič patrového neoplanu Pavel Krbec, který letos 8. března havaroval u Nažidel na Českokrumlovsku. Při nehodě zemřelo devatenáct cestujících, 34 dalších bylo zraněno. O
www.novinky.cz: 8 let dostal řidič patrového neoplanu Pavel Krbec, který letos 8. března havaroval u Nažidel na Českokrumlovsku. Při nehodě zemřelo devatenáct cestujících, 34 dalších bylo zraněno. O
www.novinky.cz: 8 let dostal řidič patrového neoplanu Pavel Krbec, který letos 8. března havaroval u Nažidel na Českokrumlovsku. Při nehodě zemřelo devatenáct cestujících, 34 dalších bylo zraněno. O trestu pro osmačtyřicetiletého muže z Chebu rozhodl Okresní soud v Českém Krumlově. Krbec se vynesení rozsudku nezúčastnil, dopisem se soudu omluvil, že se pro svůj špatný psychický stav nemůže dostavit.

21.11. 09:41
ČESKÝ KRUMLOV - K rozsudku se podle svého obhájce nicméně vyjádří ještě dnes. Státní zástupce ani obhájce verdikt nekomentovali a ponechali si lhůtu pro odvolání.

O výši trestu se senát soudu rozmýšlel od minulého pátku, kdy proces soudkyně Otília Hrehová po závěrečných řečech projednávání odročila.

Krbcovi přitížil i fakt, že zfalšoval profesní osvědčení a za volant autobusu tedy neměl vůbec usednout.

Krbec se procesu neúčastnil, ale v rozhovorech s novináři několikrát opakoval, že příčinou neštěstí byla technická závada na autobusu. Obhajoba se při procesu snažila zpochybnit znalecké posudky tvrzením, že znalci neměli dostatečné znalosti a zkušenosti s autobusem tohoto typu.

Podle znalců byl autobus v dobrém technickém stavu, měl ale odpojený omezovač rychlosti. Autobus tak těsně před nehodou jel rychlostí 118 km/h, ačkoli omezovač neměl vůz "pustit" přes stokilometrovou rychlosti. Znalci se neshodli v otázce, jak nehodu ovlivnila kvalita vozovky. Znalec z oboru dopravy Milan Uttl uvedl, že neměla na nehodu vliv, naproti tomu znalec z oboru pozemních komunikací Vlastislav Novák upozornil na to, že silnice u Nažidel nesplňuje platné normy.

Obhájce Zdeněk Ptáček napadl i svědectví přímých účastníků nehody, když tvrdil, že se na výpovědích předem domluvili, jelikož se sdružili ve spolek Nažidla 2003.

Naproti tomu státní zástupkyně Marie Králová označila důkazy za dostatečné a nezpochybnitelné. "Hlavního viníka nehody vidím v řidiči autobusu, obžalovaném Pavlu Krbcovi. Nemaje profesní osvědčení usedá za volant a překračuje rychlost vědom si toho, kolik veze lidí. Jednalo se o vědomou nedbalost, hazardérskou jízdu nezodpovědného řidiče," prohlásila státní zástupkyně. Za spáchání trestných činů obecného ohrožení a padělání a pozměňování veřejné listiny navrhla Krbcovi trest na horní hranici zákonné sazby, která činí 10 let vězení.



HN 21.11.2003: Příbuzní devatenácti obětí havárie neoplánu u Nažidel chystají další obvinění - České Budějovice
Soud rozhodne o trestu za havárii

Soudkyně českokrumlovského Okresního soudu Otília Hrehová má dnes vynést rozsudek nad řidičem autobusu Pavlem Krbcem. Stane se tak týden poté, co skončilo hlavní líčení, v němž se hledal viník nejtragičtější havárie autobusu v zemi. Při ní letos v březnu zahynulo u obce Nažidla na Českokrumlovsku 19 lidí a další desítky byly těžce zraněny.

Výrokem o vině či nevině řidiče ale sledovaný případ neskončí. Obžalovaný má právo na odvolání. Navíc občanské sdružení Nažidla 2003, které sdružuje příbuzné obětí havárie, podalo trestní oznámení na Milana Juršťáka, jednatele společnosti LSK autobusy Sokolov, které havarovaný neoplan patřil. Podle pozůstalých jednatel věděl o tom, že řidič Krbec nemá příslušné řidičské oprávnění. Kromě toho měl tolerovat skutečnost, že řidiči, kteří pro firmu pracovali, často překračovali maximální rychlost a také měl porušit zákon, když jim nezajistil odpočinek.

"Před třemi týdny došlo k rozšíření trestní odpovědnosti. Policie od nás dostala další podněty," sdělil Karel Hart, jehož syn je mezi oběťmi dopravní nehody.

Sdružení přitom hledá další podněty, které by mohly vést k podání trestního oznámení také na majitele cestovní kanceláře Vlna Chomutov. Ta lyžařský zájezd do Alp, který při návratu skončil tragédií, pořádala. "Nejde nám o pomstu, ale spravedlnost. Je to zbytečná smrt," říká se smutkem v hlase Jana Kotková, které při nehodě zemřela o osmnáctiletá dcera.

Krbcovi, obžalovanému z obecného ohrožení a padělání veřejné listiny, hrozí až deset let vězení. V horní hranici této sazby navrhla trest státní zástupkyně Marie Králová. Podle ní případ ukázal na nedostatky a rozpory v předpisech a mezery ve vyhláškách. "Hlavním viníkem je ale řidič," tvrdí žalobkyně.

Připustila však, že se na nehodě podepsala řada faktorů -stanice technické kontroly, která přehlédla odpojený omezovač rychlosti, majitel autobusu, jehož rukama prošel padělaný řidičský průkaz a stav silnice, který neodpovídá normám. "Těm ale neodpovídají všechny staré úseky silnic," říká znalec z oboru pozemních komunikací Vlastislav Novák.

"U Nažidel už měla být dávno postavena jiná silnice," poznamenává znalec. Žalobkyně si přitom všimla i dalších úskalí - řidiči z povolání nemusejí procházet psychotesty, nikdo nekontroluje, zda dodržují povinný odpočinek.

Krbcův obhájce Zdeněk Ptáček požadoval přizvání dalších znalců, rekonstrukci nehody, zkoumání delšího úseku silnice a některé další úkony. To ale soud zamítl.

Autor: Zdeněk Zuntych


HN 21.11.2003: Každý soudce posuzuje nehodu jinak - Praha, 21. 11. 2003 - Když v únoru 1999 u středočeských Středokluk po nárazu linkového autobusu do odstavené tatry zahynulo deset cestujících, potrestal soud řidiče autobusu čtyřletým vězením. U Nažidel zemřelo letos devatenáct lidí. Znamená to tedy, že i trest by měl být dvakrát tak vysoký? České soudy se ale prostou matematikou neřídí. "Souměřitelnost není žádná, každý soudce rozhoduje podle podkladů, které má," říká například uznávaný "dopravní" právník Zdeněk Svátek.

Chyběly tři centimetry

Nehodou u Nažidel nejvíce připomíná právě havárie autobusu u Středokluk. Řidič Luděk Černý vypověděl, že si odstavené tatry, která nebyla osvětlena a nestál u ní výstražný trojúhelník, všiml kvůli špatné viditelnosti až na poslední chvíli. Snažil se jí vyhnout, podle znalce chyběly tři centimetry k tomu, aby se mu to podařilo. Ve prospěch Černého hrálo i to, že se jednalo o spolehlivého řidiče, který ujel mnoho kilometrů bez nehody. Žalobce žádal tříletý trest, obhájce podmínku. Soudkyně Kateřina Hykešová nakonec Černému uložila čtyřletý trest. "Na návrh žaloby udělit trest na samé spodní hranici sazby jsme nepřistoupili především kvůli tragickým následkům nehody," zdůvodnila v červnu 2000 rozsudek Hykešová. "Řidič autobusu si nesmí dovolit vypnout. Musí být ostražitější než ostatní řidiči," dodala. Černému přitížilo také to, že byl krátkozraký, ale v době nehody neměl brýle. Dnes, po třech letech od rozsudku, už odmítá soudkyně své rozhodnutí jakkoli komentovat. "Odsouzený řidič už byl ale podmíněně propuštěn," řekla Hykešová. Za volant se však ještě pět let neposadí. Soudkyně mu totiž zakázala osm let řídit motorová vozidla. Za zavinění dopravní nehody, při níž zahyne "jen" jeden člověk lze od soudu odejít i s podmínkou. Dokládá to případ z října 2001. Řidič nákladního auta Tatra s přívěsem narazil mezi obcemi Vrbatův Kostelec a Leštinka na Chrudimsku do karosy, která vezla více než dvacet lidí. Soud vloni uložil řidiči tříletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a zároveň mu zakázal na šest let řídit motorová vozidla. Chrudimský soudce René Tinz zdůvodnil podmíněný trest i tím, že šlo spíše o nešťastnou náhodu. "Neshledal jsem v jeho jízdě žádné hazardérství, nejel rychle, riskantně," vysvětluje Tinz. Řidiči "pomohlo" to, že silnice se v místě nehodě zužovala a výhled do zatáčky, odkud autobus vyjel, zhoršovaly husté keře. Přesto mohl řidič podle soudce nehodě zabránit. "Měl třeba i zastavit," tvrdí Tinz.

Jaký trest za alkohol?

Ze čtyř studentů, kteří v únoru 2001 stáli na tramvajovém ostrůvku v Plzni, přežila pouze jedna dívka. Do hloučku mladých lidí najel asi osmdesátikilometrovou rychlostí opilý řidič Adolf Pech, který se vracel z oslavy s kamarády. Z místa nehody ujel, cestou domů ještě naboural tři auta. V krvi měl 1,7 promile alkoholu. Soud ho potrestal osmiletým vězením a zakázal mu deset let řídit auto. "Soud přihlédl i k Pechově minulosti, jednak už způsobil malou nehodu a také jezdil pod vlivem alkoholu," odůvodnil rozsudek v listopadu 2001 předseda senátu Tomáš Bouček. "Jeho jednání je nevídané, bezprecedentní. Jako řidič je velmi rizikový," zdůvodnil rozsudek soudce Bouček. Pecha se sice odvolal, ale krajský soud trest potvrdil. Ve vězení byl však Pech jen do letošního dubna, Nejvyšší soud v Brně vyhověl jeho dovolání, takže se krajský soud bude v prosinci znovu zabývat tím, jestli byl Pech při řízení příčetný. Až do dalšího rozsudku je Pech na svobodě a může i nadále řídit auto.

Autor: Pavel Baroch



HN 13.11.2003: Havárii autobusu u Nažidel zavinila únava, tvrdí znalci - České Budějovice, 13. 11. 2003 - Havárii autobusu u Nažidel zavinila únava, tvrdí znalci.

Mikrospánek to nebyl. Spíš rozptýlená pozornost nebo nastupující únava. Výrok soudního znalce v oboru klinické a dopravní psychologie Augustina Pixy jen navázal na to, co nezávisle na něm řekli včera soudu jiní znalci - březnovou nehodu autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku, při níž zahynulo 19 lidí a desítky dalších byly těžce zraněny, nezavinilo selhání techniky, ale člověk.

Řidič Pavel Krbec v té době seděl za volantem přes čtyři hodiny. Do přestávky, která má následovat nejpozději po 4,5 hodinách jízdy, zbývala chvíle. V době havárie, před půl devátou večer, ale měli s kolegou za sebou dlouhou cestu. Ráno ze Sokolova přes Chomutov do Ramsau a zpět. "Když člověk jede delší dobu, únava plíživě nastupuje. V tom je největší nebezpečí," vysvětlil znalec Pixa.

Soud včera vyslechl také znalce na dopravní prostředky a komunikace. Podle Evžena Spergera měl autobus vypnutý omezovač rychlosti už od let 1998 nebo 1999, a to i přes skutečnost, že byl uveden v technickém průkazu. Omezovač, který patří do povinné výbavy autobusů, sice brání překročení rychlosti nad 100 km, ale není všemocný. Vyřadí-li řidič rychlost a jede z kopce na neutrál, může jet i sto třicet, upozornil, jak tuto technickou zábranu obejít, znalec. Jeho kolega Milan Uttl předvedl virtuální rekonstrukci havárie. Výpočty a další šetření přitom ukázaly, že tvar a spád silnice neměly na nehodu vliv. "Příčina byla jiná než technická", domnívá se soudní znalec Uttl.

Autor: Zdeněk Zuntych


Potrvá to roky, než se nebezpečné českokrumlovské úseky silnice E55 změní k lepšímu - HN.IHNED.CZ 12. 11. 2003 - Na silnici smrti u Nažidel se nic nezměnilo - České Budějovice, 12. 11. 2003 - Osm měsíců po tragické havárii autobusu u Nažidel, při níž zahynulo devatenáct lidí, se na tomto nebezpečném místě mezinárodní silnice E55 nic nezměnilo.

O první zamýšlené změně včera mluvil jihočeský hejtman Zahradník s pozůstalými. V místě nehody by podle jejich návrhu měl být odbočovací pruh a cesta k pomníčku. Skutečné změny problematického úseku od Českých Budějovic do Dolního Dvořiště však přijdou až v souvislosti se stavbou rychlostní komunikace R3. Ta bude mít čtyři pruhy a u Budějovic naváže na zamýšlenou dálnici D3. "Byla zadána technická studie. Se zahájením prací se počítá v roce 2008," uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Nažidelský kopec s "houpákem" patří k jednomu ze tří kritických míst ležících na trase mezi Velešínem a hranicí. Místní o nich mluví jako o úsecích smrti. Mrtví se tu počítají na desítky. Podél silnice stojí žluté informační cedule s nápisy Pozor (Achtung) a zahalenou smrtkou s kosou. Vedle Nažidel mají nálepku nebezpečného místa prudké serpentiny v kopci u Netřebic a zatáčky u nádraží v Kaplici.

Silnici lemují stromořadí, kde silné kmeny zasahují téměř až do krajnice, za horizonty není vidět, zúžené jsou profily silnice. "Ten úsek je nebezpečný celý," ví šéf českokrumlovské nehodovky Milan Richter. Podle současných měřítek o bezpečném provozu silnice neobstojí. "Silnice u Nažidel je relativně v dobrém stavu. Ale spád řidiče překvapí," přiznává policista Miroslav Jonáš z českokrumlovské skupiny dopravních nehod.

Krumlovští policisté vloni vyjížděli k 1185 dopravním nehodám. Z toho stošedesátpětkrát to bylo v této části E55. Těžkých nehod je tady přitom polovina ze všech. Letos to zatím není jiné.

Autor: Zdeněk Zuntych



(čtk)Svědek u soudu řekl, že autobus mohl mít porouchanou nápravu - České Budějovice, 12. 11. 2003 - Autobus, který havaroval u Nažidel, mohl mít porouchaný systém zajišťující zadní nápravu. Proto se mohl před nehodou rozhoupat a být hůře ovladatelný. Myslí si to svědek, který včera vystoupil před soudem v Českých Budějovicích.

Obžaloba viní z nehody řidiče Neoplanu Pavla Krbce. Podle státní zástupkyně zavinil rychlou jízdou smrt 19 pasažérů a zranění dalších 34 lidí.

O možné poruše informoval soud profesionální řidič z Dobrušky Zbyněk Zídek, který se přihlásil na policii poté, co slyšel o nažidelské havárii. Při cestách po dálnici se mu několikrát stalo, že se stejný typ Neoplanu rozhoupal a byl těžko ovladatelný.

Pokud by se prokázalo, že podobná porucha postihla autobus těsně před havárií, zřejmě by to zmírnilo vinu řidiče. Podle svědků i expertiz vyjel z neznámých příčin na pravou krajnici, poté strhl řízení a spadl ze stráně. Znalci tvrdí, že jel 118 km/h.

Znalce vyslechne soud dnes, rozsudek se čeká v pátek.


HN 11.11.2003: Soud s řidičem zájezdového autobusu, v němž zahynulo devatenáct lidí, začal. Lavice pro obžalovaného však zůstala prázdná. Autobus jel příliš rychle, uvedli svědci tragédie u obce Nažidla. Státní žalobkyně přečetla nahlas jména a věk obětí. V úvodní den soudu s řidičem autobusu často v síni zavládlo úplné ticho.

České Budějovice, 11.11.2003 - Bez hlavního obviněného, řidiče Pavla Krbce, začal včera v Českých Budějovicích soud, který hledá viníka tragické dopravní nehody zájezdového autobusu u Nažidel. Při ní letos 8. března zemřelo 19 lidí a dalších 26 bylo těžce zraněno. V autobuse cestovalo 52 turistů z Karlovarska, kteří se vraceli z Alp.

Krbec, který v době neštěstí patrový neoplan řídil, se omluvil kvůli nemoci. V dopise požádal, aby hlavní líčení proběhlo bez něj. Zároveň soud informoval, že podal žalobu na ochranu osobnosti, protože je názoru, že jeden z poškozených na něho pořádá na internetu hon. Na stránkách www.autobus2003 otec jedné z obětí Karel Hart uvádí, že Krbec je vrah. Stránka už registruje přes 55 tisíc vstupů. "Můj klient se obává, aby nebylo ohroženo právo na spravedlivý proces," vysvětlil obhájce Zdeněk Ptáček.

Včerejšího úvodního dne procesu se zúčastnily čtyři desítky příbuzných obětí, z nichž mnozí vystupují jako poškození a svědci. Atmosféra v síni byla klidná. "Emoce nelze v dalších dnech vyloučit. Zemřely i děti," upozorňuje psycholog Rostislav Nesnídal.

Když českokrumlovská státní zástupkyně Marie Králová četla jména a data narození všech obětí, nastalo hrobové ticho. Pokračovalo i při čtení dalších 26 jmen s popisem zranění, zpravidla mnohačetných zlomenin a vnitřních krvácení. Podle obžaloby jel řidič na silnici E 55 v prudkém klesání rychlostí 118 km/hod. a nevěnoval se dostatečně řízení. Navíc neměl osvědčení o profesní způsobilosti. Žalobce proto žádá odsouzení za obecné ohrožení a padělání veřejné listiny. Řidič může jít do vězení až na deset let.

Z výslechu svědků zatím vyplynulo, že autobus odjel po třetí hodině ráno ze Sokolova do Chomutova, odkud vezl lyžaře do Rakouska. Tady pobyl asi hodinu a s karlovarskými turisty se hned vracel. Po cestě byla jedna krátká zastávka. Krátce po překročení hranice pak havaroval. Svědci, kteří nehodu přežili, uvedli, že jízda na českém území byla proti té na rakouských silnicích neúměrně rychlá. "Proti nám nic nejelo. Autobus sebou škubnul, nový náraz, dal jsem si ruce před obličej. Rozbilo se sklo. Otevřu oči - pak mi došlo, že se něco stalo," vrátil se k tragédii Lukáš Adamec.

Ještě dnes bude soud vyslýchat svědky, zítra znalce. Z jejich posudku plyne, že autobus začal při klesání zpomalovat z rychlosti 118 na 98 km/hod. Pak vjel na nezpevněnou krajnici, kde narazil do svodidla. Po necelých sto metrech se vrátil na asfalt, dostal smyk, prorazil levé svodidlo a zřítil se ze svahu.

Druhý řidič Václav Jedlička, který seděl vedle Krbce, příčinu nehody vidí v nerovnosti asfaltu či najetí na nějaký předmět. "S takovým autobusem vjet na krajnici je nebezpečné," upozornil.

Rozsudek se čeká v pátek.

HN 11.11.2003 strana 4 "z domova", autor: Zdeněk Zuntych