... cestující a čtenář se ptá a Student Agency prostřednictvím BUSportálu odpovídá.
... cestující a čtenář se ptá a Student Agency prostřednictvím BUSportálu odpovídá.
Z obsáhlého materiálu Zdeňka Šikla z Ostravy jsme vybrali tyto dotazy:
.... řádnou náležitostí jízdního řádu linky musí být i uvedení kilometrických údajů vzdálenosti jednotlivých zastávek dané linky. ... Vaše jízdní řády linek do Košic a připravované do Ostravy, tyto údaje postrádají ....
BUSportálu odpovídá Radim Jančura, Student Agency: Říká se, že ženy neumí číst v mapách a v jizdních řádech:-). Ono to je myšleno určitě s nadsázkou, ale i přesto se snažíme, aby jízdní řády byly jednoduché s srozumitelné. Co není důležité, nezobrazujeme. Myslím, že klienti, když cestují do Košic, ví, kde Košice leží.
(BUSportál dodává - jedná se o jízdní řády uveřejněné na internetové straně Student Agency, jízdní řády v CIS (Celostátním informačním systému) tyto údaje ze zákona obsahují.)
... považujete jízdní dobu na trase Olomouc a.n. - N. Jičín a.n. v délce 35 minut (viz jízdní řád SA po úpravě a přidání 5 minut), za reálnou zejména v souvislosti s dodržováním předepsané rychlosti v obcích (Slavíč, Hranice, Bělotín) a s bezpečností přepravy jako takové ....
SA: Velmi dobrá otázka, a oceňuji, že jste si toho všiml. Kdybychom chtěli tento úsek zvládnout za 35 minut, museli bychom mít tryskobusy a ty zatím nemáme :-). V jízdním řádu na tomto úseku je opravdu chyba, chybí nám tam 15 minut, které naopak máme navíc mezi úsekem Frýdek Místek - Nový Jičín. Na celkovou dobu jízdy by tato chyba neměla mít velký vliv, v přištím jízdním řádu tuto malou chybu opravíme.
... Reklama společnosti, ať už v prostředcích MHD v Ostravě či na internetu uvádí "základní" cenu jízdného 150 Kč pro dospělého a 110 Kč pro studenty. U obou těchto cenových údajů chybí slovíčko "od", to jednak a dále upozornění že tuto "super cenu" jízdného může běžný cestující uplatnit jednak pouze u čtyř spojů ze 16, které by měli být od 9. ledna 2006 v provozu a hlavně, že tuto skvělou cenu lze nárokovat pouze při uplatnění tzv. kreditové/otevřené jízdenky, předem objednané přes internet a následně osobně vyzvednuté v prodejním místě Student agency (SA) oproti uhrazení minimální výše 500,- Kč kreditu, který lze v plné výši projezdit a průběžně dobíjet i přes internet. Běžný cestující (nevybavený touto "ceninou") dospělý zaplatí 290,-Kč, resp. 190,- Kč u čtyř zvýhodněných spojů a student 210,- Kč, resp. 140,- Kč u zvýhodněných spojů ...
SA: V tištěných či mluvených médiích není možno sdělit všechny tarify a jejich podmínky. Podle našeho názoru je v tomto případě vše v pořádku. Za 150 Kč se z Ostravy do Prahy bez problému dostanete a nepotřebujete k tomu ani kreditovou jízdenku s minimální výši kreditu, jak říkáte, stačí jen otevřená jízdenka, kterou si můžete koupit v předprodeji či u stewardky. Slovíčko OD bychom museli použít, kdyby tato cena nebyla přístupná všem, ale jen například studentům (od 110,- Kč). Mezi Ostravou a Prahou máme mnoho tarifů, pro jednoduchost inzerujeme jen jeden, to je naše právo.
(BUSportál dodává: Termín "základní cena" není nikde zakotven v zákoně a je možno ho tedy použít dle uvážení - samozřejmě nejlépe tak, aby odrážel obecné povědomí o tomto termínu.)