Poznaň investuje do dalších elektrických autobusů
Nákupy elektrických autobusů jsou součástí Strategie rozvoje elektromobility do roku 2035. Foto MPK Poznaň

MPK Poznań objednala od Solaris 37 autobusů Urbino electric. Na podzim roku 2021 se připojí k 21, které několik měsíců už obyvatele polské Poznaně přepravují.
MPK Poznań objednala od Solaris 37 autobusů Urbino electric. Na podzim roku 2021 se připojí k 21, které několik měsíců už obyvatele polské Poznaně přepravují.
28. května zástupci Solaris a MPK Poznaň podepsali smlouvu na dodávku 31 autobusů s délkou 12 metrů, 6 bude kloubových 18 metrových. Hodnota zakázky je přes 90 milionů PLN. Dodávky budou zahájeny na podzim 2021.

První elektrobusy přijely do Poznaně ani ne před rokem. Koncem roku 2019 a začátkem roku 2020 bylo do MPK dodáno 21 vozidel tohoto typu. Nákupy jsou součástí Strategie rozvoje elektromobility do roku 2035. Hlavním cílem programu je podpora rozvoje široce definované politiky elektromobility a udržitelného rozvoje dopravy a mobility v Poznani. Nová vozidla bez emisí budou fungovat na tratích v hustě obydlených městských částech, což přinese čistší ovzduší a lepší kvalitu života obyvatel.

Všech 37 vozidel bude vybaveno bateriemi Solaris High Power pro rychlé nabíjení. Urbina 12 budou mít 4 packy s kapacitou přes 120 kWh, kloubové 6 s kapacitou přes 180 kWh. Po celý den budou baterie dobíjeny pomocí rychlých nabíječek na autobusových terminálech Os. Sobieskiego a Os. Garbary, kde budou v budoucnu zřízeny i další. Navíc budou nabíjecí zařízení instalována také v terminálu Górczyn a v autobusovém depu na ulici Kacza (v současné době jsou v noci nabíjena prostřednictvím konektoru v autobusovém depu v ul. Warszawska).

Nově objednané autobusy Solaris budou vybaveny podobně jako předchozí. Hnací soustava Urbino electric bude sestávat z elektrické nápravy se dvěma integrovanými motory s výkonem 125 kW. Novinkou bude trakční měnič s inovativní technologií SiC, tj. s použitím karbidu křemíku, který umožní snížit spotřebu energie.

Klimatizované autobusy budou monitorovány systémem vnitřních kamer a poprvé v Poznani i venkovních kamer monitorujících pravou stranu autobusu a pantografu. Zcela nízkopodlažní vozidla budou mít prostor pro vozíčkáře a jízdní kola.

Solaris


Poznaň investuje do dalších elektrických autobusů
MPK Poznaň vybuduje nabíjecí infrastrukturu pro Urbina electric do konce srpna 2021, kdy mají přijet další nová vozidla. Základní nabíjení probíhá v depu (plug-in) na linkách stačí k dobití několik minut. Foto MPK Poznaň