Po kolejích v Brně už jezdí 21 nových Draků
První nová tramvaj v Brně vyjela s cestujícími 24. dubna 2020. Bohužel bez velkého uvítání, v té době u nás panovala doba covidová. Foto DPMB

Projekt "Tramvaj pro Brno"počítá v letech 2019 – 2024 s nákupem až 41 klimatizovaných nízkopodlažních tramvají za 1,4 miliardy korun. Vozy kompletují zaměstnanci dopravního podniku v ústředních dílnách. 
Projekt "Tramvaj pro Brno"počítá v letech 2019 – 2024 s nákupem až 41 klimatizovaných nízkopodlažních tramvají za 1,4 miliardy korun. Vozy kompletují zaměstnanci dopravního podniku v ústředních dílnách. 
V září 2019 začali pracovníci ústředních dílen Dopravního podniku města Brna (DPMB) s kompletací prvních dvou vozů EVO 2. Nyní už „dávají dohromady“ vozy číslo 22, 23 a 24. „Velmi si vážím umu a dovedností zaměstnanců DPMB a taky odvahy vedení podniku, že jako jediní v České republice začali s kompletací vozů vlastními silami. Po téměř dvou letech se ukazuje, že to byl krok správným směrem,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Zatímco první vozy zaměstnanci DPMB skládali téměř devět měsíců, nyní jim stačí na jeden vůz o dvě třetiny času méně.  „Celý proces se výrazně zrychlil. U prvních vozů jsme museli například ladit zpětná zrcátka tak, aby vozy, když se míjí, do sebe nenarážely. Upravovaly se technické detaily, ladil software nebo třeba i drobnosti v podobě háčku na oblečení v kabině řidiče. Zaměstnanci dílem se navíc museli naučit pracovat s novými materiály a technologiemi,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Už během srpna se mohou cestující těšit na další nový vůz. Do konce roku 2022 jich bude v ulicích Brna jezdit celkem pětadvacet. Podle DPMB jsou oblíbené jak u řidičů tak u cestujících. Vozy Drak cestující nejčastěji potkají na linkách 4 a 9. Celkem 18 jich nocuje ve vozovně v Medlánky, 3 pak v Pisárkách.

Jedná se o průlomový projekt i vzhledem k tomu, že jde o první klimatizované tramvaje v Brně. Velkou předností je to, že vozy „vznikají“ pod rukama zaměstnanců podniku. Ti tak získají znalosti, které využijí při následných opravách.

První Drak s evidenčním číslem 1822 vyjel na zkušení jízdy v šupinatém přestrojení po Brně v únoru 2020. Dračí převlečení následně vyměnil za červeno-bílý lak, který vybrala veřejnost.

Dopravní podnik města Brna má s kompletací vozů zkušenosti již z minulých let, obdobný postup byl volen při rekonstrukcích tramvají typu T3 na VARIO LF a typu K2 na VARIO LF2.


Po kolejích v Brně už jezdí 21 nových Draků
Dnes je v provozu v Brně 21 tramvají postavených zaměstnaci DPMB. Cestující se svezou v klimatizovaných vozech nejčastěji na linkách 4 a 9. Foto DPMB