Opraveno.
Reklama
Opraveno.
BUSportál se omlouvá za původní nepozornou editaci materiálu, věříme, že je nyní už v pořádku.
Zásadní změny v Tarifu ODIS od 1. ledna 2011
Změna cen pro oblast REGION:
  • Ceny dlouhodobého zónového jízdného se zvyšují o cca 2 %, u kategorie 15-26 let je zvýšení vyšší, neboť zde dochází ke snížení slevy ze 40 % na 30 % (výměrem ministerstva financí je tato sleva stanovena na minimálně 25 %, v ODIS je tedy stále o 5% vyšší).
  • Pro občasné cestující se zavádí nové jednotné kilometrické jednotlivé regionální jízdné, cena bude složena ze základní sazby 9,- Kč a sazby 1,- Kč za každý kilometr (u dopravců Veolia Transport Morava, TQM-holding, Osoblažská dopravní společnost, ČSAD Karviná - platí vždy s výjimkou jízd uvnitř oblasti Ostrava XXL), současně se ruší zónové krátkodobé jízdné; struktura nového jednotlivého regionálního kilometrického jízdného je připravena na zvýhodněné přestupy při přechodu na novou bezkontaktní čipovou kartu, kterou budou počínaje příštím rokem postupně vydávat všichni dopravci v kraji.
  • U tzv. seniorpasu (365 denní jízdenky pro občany starší 70 let) dochází k nárůstu ceny ze 450,- Kč na 650,- Kč; za 200,- Kč navíc oproti současné ceně však získají senioři možnost jezdit na území Moravskoslezského kraje všemi vlaky Českých drah zařazených do ODIS (osobní a spěšné vlaky, určené rychlíky), zároveň dochází k zavedení i 180 denní varianty této jízdenky za cenu 350,- Kč.
Změna cen pro oblast OSTRAVA:
  • Ceny dlouhodobého zónového jízdného se zvyšují o cca 2 - 8 % - rozdílný nárůst podle počtu zakoupených zón, nejméně se zvyšuje 4 zónová jízdenka - nárůst jen o 1,8 % ,
  • Ceny jednotlivého městského jízdného u všech druhů jízdenek se zvyšují o 1,- Kč ,
  • Ceny 24 hodinových jízdenek se zvyšují o 10 %,
  • Zavádí se bezplatná přeprava zavazadla pro držitelé dlouhodobé jízdenky pro danou tarifní zónu v oblasti Ostrava XXL. Zároveň se ruší 30 denní jízdenka pro zavazadlo.
Změna cen pro oblast OPAVA:
  • ceny dlouhodobého zónového jízdného se zvyšují o cca 5 %
Změna náhledu na žákovské jízdné a jeho prokazování:
  • Celostátní žákovské průkazy budou používány jen pro jednotlivé jízdenky
  • Obnovují se průkazky ODIS pro děti a studenty pro cestování na dlouhodobé zónové jízdné, čímž bude vyřešen problém cestování o prázdninách, či do kroužků během školního roku (kombinace zakoupených zón nebude podmíněna bydlištěm a místem školy), do konce školního roku 2010/2011 mohou být ke kupónům používány ještě celostátní žákovské průkazy vydané v roce 2010.
Zavedení 5měsíční jízdenky pro děti a žáky do 15 let:
  • Zavádí se pro všechny tarifní oblasti, podobně jako již existující tato jízdenka u studentů do 26 let. Platnost září - leden a únor - červen.
Zavedení jednotlivých jízdenek ODIS u ČD
  • Ještě před změnami v lednu došlo od 12. 12. k prvnímu rozšíření jednotlivých jízdenek ODIS u ČD, a to v rámci projektu dopravní obsluhy Paskova. Ve vlacích v úseku Ostrava hl.n. - Paskov platí nově jednotlivé městské jízdné Ostrava XXL, a to 60minutové občanské a 60minutové zlevněné (děti, psi), a to na jízdenkách vydaných stávajícími dopravci a nově i ČD (tyto budou vydávány ve stanicích Ostrava hl.n., Ostrava-Stodolní, Ostrava střed, Ostrava-Kunčice).
  • <
Podrobnosti o Tarifu ODIS 2011 jsou uvedeny na www.kodis.cz
Informace www.kodis.cz