O testování vodíkového Solarisu mají města zájem

Po červnové premiéře na Summitu UITP ve Stockholmu byl Solaris Urbino 12 hydrogen testován dopravci v Rakousku a Itálii. Nyní míří do Německa.
Po červnové premiéře na Summitu UITP ve Stockholmu byl Solaris Urbino 12 hydrogen testován dopravci v Rakousku a Itálii. Nyní míří do Německa.
Nejnovější autobus Solaris se mezi potenciálními zákazníky setkal s velkým zájmem. O tom svědčí i poptávka po jeho testování, které proběhly v několika evropských městech. V srpnu byl představen poprvé v Rakousku, ve Štýrském Hradci a v Klagenfurtu a poté v italském Bolzanu. V příštích týdnech se autobus vydá k německým provozovatelům veřejné dopravy ve Frankfurtu, Kolíně nad Rýnem a Wuppertalu.

Během červnového summitu UITP podepsali zástupci společností Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) a Solaris smlouvu o pronájmu a zkouškách vodíkového autobusu hned po premiéře vozidla. V roce 2020 bude pařížský dopravce testovat autobus v pravidelném provozu po dobu několika týdnů.

Urbino 12 hydrogen získal už svého prvního kupce. Dopravce SASA Bolzano v Itálii objednal na konci května 12 autobusů, dodány budou na konci roku 2021.

Mnoho evropských měst se snaží o městskou dopravu šetrnější k životnímu prostředí. Solaris proto do svého portfolia vozidel s nízkými a nulovými emisemi přidává autobusy na vodíkový pohon. Jedinými „vedlejšími produkty“ vznikajícími při provozu Solaris Urbino 12 hydrogen jsou teplo a pára, díky tomu je toto vozidlo jedním z nejekologičtějších na trhu.

Vodíkové Urbíno je vybaveno špičkovým palivovým článkem, který funguje jako miniaturní vodíková elektrárna na palubě. Díky použití pokročilé technologie bude autobus schopen ujet až 350 km na jednu náplň. Ve vodíkovém palivovém článku je generována elektrická energie v procesu reverzní elektrolýzy a poté převedena přímo na hnací ústrojí.

Solaris


O testování vodíkového Solarisu mají města zájem