Nizozemsko sází na vodík

Solaris Bus & Coach a nizozemská Arriva podepsaly dohodu o dodávce 10 autobusů Solaris Urbino hydrogen. Nákup bezemisních vozidel podpoří EU.
Solaris Bus & Coach a nizozemská Arriva podepsaly dohodu o dodávce 10 autobusů Solaris Urbino hydrogen. Nákup bezemisních vozidel podpoří EU.
V souladu se smlouvou budou 12 metrová Urbina hydrogen dodána do provincie Gelderland a vyjedou na linkách Arriva v prosinci 2021 v oblasti Achterhoek a ve městech Zutphen a Apeldoorn.

Gelderland je největší provincie v Nizozemsku na středovýchodě země s dvěma miliony obyvateli. Na konci loňského roku oznámila účast v evropském programu JIVE2 (Společná iniciativa pro vodíková vozidla v Evropě), který se zaměřuje na podporu veřejné dopravy bez emisí. Cílem je zvýšit počet vodíkových autobusů ve veřejné dopravě, mimo jiné prostřednictvím dotací ve výši 148 000 EUR na autobus. V celé Evropě bude takto pořízeno 152 autobusů ve 14 evropských regionech. Deset 12 metrových autobusů Solaris na vodíkový pohon nahradí stávající dieselové autobusy a najede více než 1 milion kilometrů ročně. Vozidla budou do Gelderlandu dodána do konce roku 2021.

Bezemisní autobusy Solaris jsou poháněny energií získanou v palivových článcích, každý autobus bude vybaven bateriemi Solaris High Power. Vodík potřebný k pohonu bude uložen v plynné formě v nádržích o celkovém objemu 1 560 litrů na střeše autobusu.

Každý vůz uveze 85 cestujících, z toho 37 sedících. Bude vybaven klimatizací a USB porty. Pro osoby se sníženou pohyblivostí se počítá s rampou pro nástup. Komfort řidiči zajistí vyhřívané okno a řada asistenčních systémů, mimo jiné MirrorEye (kamery místo zrcátek) a Mobileye Shield+ (kamery monitorující okolí vozidla).

Do Nizozemska se první autobusy Solaris dostaly v roce 2017.  Ředitelem společnosti Solaris Nizozemsko je Wil Willems, který nastoupil do své funkce letos. Nicméně má v tomto odvětví dlouholeté zkušenosti.

Pro Arrivu je v Nizozemsku  vodíková mobilita nová. Se zakoupenými autobusy ujede na pravidelných linkách rekordní počet kilometrů. Podmínkou projektu JIVE2 je, že v období od prosince 2021 do prosince 2024 najede každý vodíkový autobus nejméně 50 000 kilometrů ročně. Arriva v provincie Gelderland míří k cíli 100 000 kilometrů ročně. Dopravce se za podpory provincie také zavázal do prosince 2021 vybudovat čerpací stanice na vodík.

Od uvedení Urbino 12 hydrogen na trh v červnu 2019 získal Solaris objednávky z Nizozemska, Německa, Itálie a Švédska na celkem 69 autobusů.