Nabídne Škoda obří trolejbus? Firma mapuje trh
Škoda 23 Tr - fotomontáž dle dokumentace nerealizovaného modelu ze začátku 90. let (Zdroj: Historie trolejbusů Škoda)

aneb ještěže máme firemní magazín Škodovák.
aneb ještěže máme firemní magazín Škodovák.
Nabídne Škoda obří trolejbus? Firma mapuje trh
Obří, pětadvacet metrů dlouhý trolejbus, který pojme okolo 200 cestujících. Tak přesně takové vozidlo by mohla v blízké budoucnosti nabízet zákazníkům plzeňská ŠKODA ELECTRIC. „Pozor, stále jsme ale ve stádiu zvažování celého projektu. Technicky bychom projekt zvládli, musíme být ale bez pochybností přesvědčení o ekonomické výhodnosti zavedení nového typu trolejbusu, o šanci uspět s ním na trhu. Je to téma, kterým se teď ale opravdu vážně zabýváme,“ říká ředitel divize Trolejbusy ŠKODA ELECTRIC Karel Majer. Pokud by Škoda v budoucnu podobné vozidlo vyráběla, stala by se teprve třetí firmou na světě, která by takový velkokapacitní model zákazníkům uměla nabídnout.

„Zájemci o tyto obří trolejbusy se rekrutují zejména z řad dopravních podniků velkých evropských i světových měst. Používají je na páteřních linkách, kde je velký nápor cestujících. Často pro tato vozidla vyhradí na silnicích speciální jízdní pruhy, takže odpadá problém, že stojí někde v zácpě při dopravní špičce,“ říká vedoucí obchodního úseku ŠKODA ELECTRIC Petr Kasenčák. „Jedná se prakticky o systém BRT, tedy Bus Rapid Transport, který lze charakterizovat jako rychlou, kapacitní a spolehlivou silniční hromadnou dopravu. Velké oblibě se těší tento systém především v Jižní Americe a Asii. V Evropě tvoří tento systém jakýsi mezistupeň mezi nekolejovou a kolejovou dopravou,“ dodává Petr Kasenčák.

ŠKODA ELECTRIC zatím vyrábí trolejbusy ve třech délkách – a sice jako dvanácti, patnácti a osmnáctimetrová vozidla. „Tyhle tři typy pokrývají potřebu naprosté většiny dopravních podniků, které trolejbusy využívají. Velkokapacitní vozy by byly nadstandardním řešením, které by ale výhodně ucelilo naše portfolio. Při výrobě bychom opět šli cestou spolupráce s některým z renomovaných výrobců karosérií, tak jako u současných modelů, které na trh dodáváme,“ nastiňuje Karel Majer.

Příprava novinky by vycházela z bohatých zkušeností, které ŠKODA ELECTRIC jako jeden z nejsilnějších světových výrobců trolejbusů má. „Šlo by o dvoukloubový trolejbus, řešili bychom zejména definitivní podobu měničové části, otázku softwarového řízení vícenápravového vozu, nebo uložení motorů na hnaných nápravách. Nicméně už nyní si troufnu odhadnout, že z nějakých devadesáti procent máme o podobě takového trolejbusu jasno, šlo by o to, dořešit jeho podobu pro konkrétního zákazníka,“ vysvětluje Karel Majer.

Velkokapacitní trolejbusy jsou v dopravě poměrně novým trendem. „Víme o poptávce v Evropě, Asii, Jižní Americe. Z posledních obchodních případů, které se třeba právě v Evropě objevily, můžu zmínit třeba zakázku pro švýcarskou Ženevu či Curych, kde nyní jezdí několik desítek takových velkokapacitních trolejbusů. Právě důsledné zmapování trhu a poptávky bude jedním z klíčových argumentů pro rozhodnutí, se pětadvacetimetrové vozy objeví v naší nabídce,“ říká Karel Majer.

Jak by mohlo nové vozidlo vypadat?
Délka 25m
Šířka 2,55m
Obsaditelnost 200 cestujících z toho 70 sedících


Zdroj: Škodovák 6/2012 "pdf"

Nabídne Škoda obří trolejbus? Firma mapuje trh
Genève – tříčlánkový švýcarský trolejbus Hess LighTram. Foto Jan Marek a Daniel Ditrych
Nabídne Škoda obří trolejbus? Firma mapuje trh
Tříčlánkový vůz nabízí i belgický Van Hool. Zdroj www.vanhool.be
Nabídne Škoda obří trolejbus? Firma mapuje trh
V designu Exquicity dvoučlánkový vůz pro italskou Parmu © BUSportál